دوره 6، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 86-83 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Aghaei M, Yunesian M. The Necessity to Keep Taking Health Protocols in People Receiving the Covid-19 Vaccine. Manage Strat Health Syst 2021; 6 (2) :83-86
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-428-fa.html
آقائی مینا، یونسیان مسعود. لزوم تداوم رعایت پروتکل‌های بهداشتی در افراد دریافت کننده واکسن کووید-19. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1400; 6 (2) :83-86

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-428-fa.html


استاد، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، yunesian@tums.ac.ir
چکیده:   (1600 مشاهده)
با اینکه فرایند واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای جهان آغاز شده است، اما متخصصان امر بیان می­کنند که برای مقابله با این ویروس راهی طولانی در پیش است و مدت زمان زیادی طول خواهد کشید تا واکسن اثر قابل ملاحظه‌ای داشته باشد (1). با شروع واکسیناسیون در کشور ما نیز، سؤالات زیادی در ذهن افراد در خصوص لزوم تداوم رعایت پروتکل­های بهداشتی ایجاد شده است و اینکه چه مدت بعد از دریافت واکسن می­توان به فعالیت­های عادی بازگشت و رعایت پروتکل‌‌ها را به حداقل رساند و یا حتی کنار گذاشت. طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (Centers for Disease Control and prevention: CDC) اگرچه انتظار می­رود از حدود 2 هفته بعد از دریافت دومین دوز واکسن، ایمنی قابل ملاحظه­ای ایجاد شود (2) ولی به دلایلی که در ادامه به آن‌‌ها اشاره می­شود، لازم است کماکان رفتارهای مناسب بهداشتی رعایت گردد و افراد واکسینه شده احتیاط‌های لازم را مد­نظر قرار دهند چرا که دریافت واکسن به منزله پایان اقدامات بهداشت عمومی و پیشگیرانه نمی‌­باشد.
  1. عدم کارایی 100 درصدی واکسن‌ها
 واکسن کووید-19 نیز همانند سایر واکسن­های استفاده شده در طول تاریخ، اگرچه از نظر فردی ایمنی خوبی می­تواند ایجاد کند اما کارایی 100 درصدی ندارد و در بهترین حالت تا حداکثر 95 درصد می­تواند از ابتلا به کووید-19 پیشگیری کند (3)، بنابراین هنوز احتمال اندکی برای ابتلا وجود دارد و بایستی با استفاده از همه روش­های پیشگیری، این احتمال اندک را نیز کاهش داد. همچنین داده­های اولیه نشان می­دهد که واکسن­ها ممکن است در برابر برخی گونه‌ها تأثیر کمتری داشته باشند (4).
  1. عدم واکسیناسیون کامل افراد
در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای جهان، درصد اندکی از افراد جامعه واکسن را دریافت کرده و واکسینه شده‌اند و طبق گزارشات تا تاریخ 29 ژوئن 2021، حدود 85/4 درصد از جمعیت ایران حداقل یک دوز واکسن دریافت کرده اند (5). برای ایجاد ایمنی کافی و مطلوب باید 2 نوبت واکسن به فاصله 2 تا 4 هفته تزریق شود و مدت زمان تحریک و پاسخ مطلوب سیستم ایمنی حدود 2 هفته بعد از واکسن خواهد بود، لذا تا 6 هفته بعد از تزریق اولین نوبت واکسن، هنوز ایمنی کافی ایجاد نشده است. بنابراین وقتی مردم به طور کامل واکسینه در نظر گرفته می­شوند که 2 هفته از دریافت دوز دوم واکسن آن‌ها گذشته باشد (برای واکسن‌های 2 دوزی) . قابل ذکر است برخی واکسنها تک دوزی هستند که در این موارد هم بایستی 2 هفته از تزریق واکسن بگذرد (6،2).
همچنین برای اینکه در جامعه­ای به ایمنی قابل ملاحظه­ای در برابر بیماری کووید-19 برسیم تا اپیدمی کنترل شود (ایمنی جمعی)، لازم است که تقریباً دو سوم افراد جامعه مصون شده باشند و با توجه به اینکه این واکسن ایمنی صد درصدی ایجاد نمی­کند، باید بیش از دو سوم افراد جامعه یا از طریق واکسن و یا از طریق سابقه ابتلا به این بیماری ایمن شده باشند (7). ازآنجاییکه دستیابی به این درصد از واکسیناسیون هنوز در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما محقق نشده است بنابراین احتمال انتقال بیماری کماکان بالاست، مضافاً بر اینکه برخی واکسن‌ها در مقابل انواع جهش یافته ویروس تأثیر کمتری دارند.
ذکر این نکته نیز الزامی است که افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف می‌کنند، حتی اگر کاملاً واکسینه شوند باز هم ممکن است به طور کامل محافظت نشوند (6).
  1. رفتار و فرهنگ پیشگیری در کشور
واکسیناسیون در کشور ما نیز با در نظر گرفتن گروه‌های در معرض خطر و طبق اولویت بندی وزارت بهداشت با اولویت کادر درمانی و سالمندان آغاز شد و تاکنون (تیر ماه 1400) درصد بالایی از کادر درمان و گروه­های در اولویت (سالمندان) در کشور واکسن دریافت کرده­اند یا در حال دریافت واکسن می­باشند. اگر رفتارهای پیشگیرانه و احتیاطات لازم توسط افراد دریافت کننده واکسن و به‌خصوص کادر درمان که الگویی برای مردم در نظر گرفته می­شوند کنار گذاشته شود، ممکن است این پیام منفی در اذهان عمومی ایجاد شود که شرایط عادی شده است و رعایت پروتکل­های بهداشتی کم رنگ گردد که با تداوم این رفتارها ممکن است مجدداً شاهد موج جدیدی از این بیماری در کشور باشیم. در این راستا به عموم مردم و به‌خصوص کادر بهداشت و درمان به عنوان الگوی مهم توصیه می­شود این پیام را جدی گرفته و تا زمانیکه دانشمندان، متخصصان و مسئولین وزارت بهداشت به این نتیجه نرسیده‌اند که می­توان محدودیت­ها را مرحله به مرحله برداشت، رفتار پیشگیرانه خود را حفظ کنند.
  1. نیاز به گذشت زمان برای کسب اطلاعات و اطمینان بیشتر
به دلیل جدید بودن واکسن­های کرونا هنوز مطالعات محققین اطمینان کافی از نظر عدم نیاز به استفاده از ماسک را ثابت نکرده است و از آنجاییکه اطلاعات کافی نیز در خصوص عدم ابتلای افراد واکسینه شده وجود ندارد، طبق پیشنهاد CDC و سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization: WHO) توصیه می­شود کماکان پروتکل­های بهداشتی مد نظر قرار گیرند  (8،6). همچنین هنوز مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد که افراد دریافت کننده واکسن کووید-19 می‌توانند ناقل ویروس بیماری­زای کووید-19 باشند یا خیر. بنابراین این احتمال نیز وجود دارد که فرد دریافت کننده واکسن خود بیمار نشود ولی ناقل ویروس باشد که البته پاسخ به این سوال نیاز به مطالعات گسترده و جامع در این زمینه دارد.
در نهایت ذکر این نکته ضروری است که تمامی اقدامات پیشگیرانه و پروتکل­های تعریف شده در جهت کمک به توقف و یا کاهش انتشار و گسترش این بیماری می­باشد و با وجود توزیع واکسن در جهان و شروع واکسیناسیون، رعایت تمامی این اقدامات تا زمانیکه شرایط به حالت عادی برگردد کماکان مهم و ضروری می‌باشد.
 
متن کامل [PDF 571 kb]   (508 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (467 مشاهده)  
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1400/2/30 | انتشار: 1400/8/11

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb