دوره 2، شماره 3 - ( 9-1396 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 181-192 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khodayari-Zarnaq R, Sadegh Tabrizi J, Jalilian H, Khezmeh H, Jafari H, Sajadi M K. Assessment of Schools Health Activities and Programs in the Field of Healthy Diet and Nutrition in Tabriz City in 2017. Manage Strat Health Syst. 2017; 2 (3) :181-192
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-101-fa.html
خدایاری زرنق رحیم، صادق تبریزی جعفر، جلیلیان حبیب، خزمه هیمن، جعفری حسن، کیهان سجادی محمد. ارزیابی فعالیت‌ها و برنامه‌های سلامت مدارس در حوزه رژیم غذایی و تغذیه سالم در شهر تبریز در سال 1396. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1396; 2 (3) :181-192

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-101-fa.html


دانشجوی دکتری تخصصی سیاست گذاری سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، تبریز، ایران
چکیده:   (727 مشاهده)
زمینه و هدف: عادات غذایی ضعیف و تغذیه ناسالم به همراه سطح فعالیت فیزیکی از علل عمده افزایش وزن و چاقی در کودکان و نوجوانان می باشد. با توجه به اهمیت سلامت مدارس و تغذیه کودکان و نوجوانان، این مطالعه با هدف ارزیابی برنامه‌های بهداشت مدارس در حوزه رژیم غذایی و تغذیه سالم با استفاده از پروفایل سلامت مدارس از دیدگاه مدیران و مربیان مدارس شهر تبریز انجام شد.  
روش پژوهش: مطالعه‌ی حاضر، مطالعه‌ای مقطعی- کاربردی است که در سال 1396 در شهر تبریز انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و مربیان سلامت مدارس بود. نمونه گیری در مرحله‌ی اول به روش طبقه ای و در مرحله‌ی دوم به صورت تصادفی ساده انجام شد. تعداد 93 مدرسه وارد پژوهش شدند. ابزار جمع آوری داده‌ها پروفایل سلامت مدارس ویژه مدیران و مربیان سلامت مدارس بود. داده‌ها با استفاده از نرم افزار 22 SPSS و از طریق آمار توصیفی (فراوانی و درصد) و آمار تحلیلی (من- ویتنی و کروسکال والیس) تجزیه و تحلیل شد.
یافته‌ها: بر اساس‌یافته‌ها، 84/9 درصد مدارس دارای فروشگاه، غذا خوری ‌یا بوفه برای تهیه میان وعده‌های غذایی، نوشیدنی‌ها و سایر خوراکی‌ها بودند. فعالیت‌های ترویجی از قبیل تشویق دانش آموزان به نوشیدن آب (94/6درصد)، ترویج استفاده از میوه جات و سبزیجات در مدرسه و فراهم کردن اطلاعات مفید و ضروری برای دانش آموزان و خانواده‌های آنان (76/3 درصد) توسط اکثر مدارس اجرا می شد. 90/3 درصد مدارس مانع تبلیغات آبنبات و شیرینی، فست فود و نوشابه گازدار در محیط مدرسه شده بودند و 75/3 درصد مانع تبلیغات آبنبات و شیرینی، فست فود و نوشابه گازدار در نشریات و کوریکولوم آموزشی مدرسه شده بودند. 
نتیجه گیری: اکثر مدارس در زمینه فراهم نمودن مواد غذایی و خوراکی‌های سالم و اختصاص فضایی مناسب جهت صرف صبحانه و میان وعده‌های غذایی فعالیت زیادی ندارند. عملکرد بیشتر مدارس در خصوص فعالیت‌های ترویجی و آموزشی، منع تبلیغات مواد غذایی مضر و دسترسی به منبع رایگان آب آشامیدنی سالم مناسب بوده است.‌ یافته‌های این مطالعه می تواند به مدیران و مسئولان بهداشتی کمک نماید تا با شناخت وضعیت موجود، برنامه‌ها و اقدامات لازم را در راستای حل مشکلات و رفع نقاط ضعف انجام دهند.
 
متن کامل [PDF 833 kb]   (1033 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: ۱۳۹۶/۹/۲۰ | پذیرش: ۱۳۹۶/۹/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۶/۹/۲۰

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA code

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2018 All Rights Reserved | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb