دوره 1، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 92-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی شیراز، شیراز، ایران ، siavashiel@gmail.com
چکیده:   (3832 مشاهده)

زمینه و هدف: بیمارستان‌ها به عنوان مصرف‌کنندگان بزرگ انرژی می‌توانند با انجام مداخلات هوشمندانه، مصرف انرژی خود را مدیریت نمایند. از این رو، این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف انرژی آب، برق و گاز و ارتباط آن با شاخص‌های عملکردی در بیمارستان‌های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز طی سال‌های 90- 1388 انجام شد.

روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه‌ای تحلیلی بود که به شیوه مقطعی، میزان مصرف انرژی و شاخص‌های عملکردی را در بازه زمانی ابتدای سال 1388 تا پایان سال 1390 مورد بررسی قرار داد. در این پژوهش، 7 بیمارستان آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم از واحد اصلاح الگوی مصرف و واحد آمار دانشگاه دریافت و در فرم جمع آوری داده‌ها که توسط پژوهشگر تهیه شده بود، ثبت شد. داده‌ها در نرم افزار SPSS16 وارد و با استفاده از آماره‌های توصیفی و آزمون‌های تحلیلی نظیر همبستگی پیرسون تحلیل گردیدند.

یافته‌ها: میانگین میزان مصرف آب، برق، و گاز به ازای تخت‌روز اشغالی به ترتیب 0/09 متر‌مکعب، 2/78 کیلووات‌ساعت، 1/56 متر مکعب بود. همچنین، رابطه آماری مستقیم و معنی‌داری بین میزان مصرف آب با تعداد تخت فعال (P = 0.009)، و تخت‌روز اشغالی (P = 0.007)، به دست آمد.

نتیجه‌گیری: مصرف انرژی در بیمارستان‌های شهر شیراز پایین‌تر از تحقیقات مشابه داخلی و در برخی موارد بیشتر از مطالعات خارجی است. تعداد تخت فعال بیشتر با گردش و بهره‌وری کمتر، موجب افزایش مصرف انرژی می‌شود و بیمارستان‌ها، با استفاده کاراتر از منابع خود، می‌توانند موجب کاهش مصرف انرژی شده و متعاقب آن هزینه‌ها را کاهش دهند.

متن کامل [PDF 748 kb]   (2334 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1395/7/24 | انتشار: 1395/12/28

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.