کارشناس ارشد ارزیابی فناوری سلامت، دانشکده مدیریت و ااطلاع رسانی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی ایران، تهران، ایران
چکیده: (2561 مشاهده)
هدف: در این مطالعه مروری به بررسی ابعاد مختلف دلفی سیاستی پرداخته شد تا تصمیم گیرندگان با این روش کاربردی بیشتر آشنا شوند و بتوانند از آن در تصمیمات سیاستی استفاده کنند.
منابع اطلاعات و روشهای انتخابی برای مطالعه: این مطالعه به روش مروری و از طریق جستجو در ادبیات مرتبط در پایگاههای دادهای مانند PubMed، Scopus و Google Scholar انجام شد. علاوه بر این از متون موجود در کتب یا گزارشات مرتبط نیز استفاده گردید. مهمترین کلیدواژههای استفاده شده شامل دلفی سیاستی، ابزارهای تصمیمگیری، سیاستگذاری سلامت، تصمیمگیری و سلامت بودهاند.
یافتهها: بر عکس دلفی سنتی که به دنبال اجماع در نظرات بوده و یک ابزار تصمیمگیری است، دلفی سیاستی یک ابزار مناسب برای تجزیه و تحلیل مسائل سیاستی است و بیشتر به دنبال شناسایی دیدگاههای مخالف در مورد یک موضوع سیاستی است. دلفی سیاستی به دنبال بررسی موضوعات مرتبط با سیاست است و در آن رسیدن به اجماع/توافق هدف اصلی نیست. در متون مختلف 6 مرحله برای این روش ذکر شده است که شامل دستورسازی، افشای گزینهها، تعیین وضعیت، بررسی دلایل اختلاف نظر، ارزیابی دلایل و ارزشیابی مجدد است. مهمترین مقیاسهایی که برای رتبه بندی نظرات در این روش استفاده میشود عبارتند از مطلوبیت، امکانپذیری، اهمیت و قابلیت اعتماد.
نتیجه گیری: کاربرد دلفی سیاستی در بررسی تغییرات سیاستی و مسائل مرتبط با سیاست از اهمیت و جایگاه بالایی برخوردار است و میتواند بسیاری از نتایج ناخواسته و منفی یک سیاست را پدیدار سازد. استفاده از این ابزار در بخش سلامت به دلیل گستردگی و پیچیدگیهای فراوان این بخش و دارا بودن ذینفعان مختلف با دیدگاههای مخالف و موافق، توصیه میشود.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1398/4/19 | انتشار: 1398/9/30