کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات بیماریهای غیرواگیر، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سبزوار، سبزوار، ایران ، zahrakeyvanlo1362@gmail.com
چکیده: (1865 مشاهده)
زمینه و هدف: «پرسشنامه سلامت- کار» برای گردآوری دادههای کمی مربوط به ارتباط بیماری و وضعیت عملکردی افراد طراحی شده است که بهره وری از دست رفته را برای کارهای با دستمزد و بدون دستمزد برآو رد میکند. از آنجا که تصادفات جادهای یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر و ناتوانی در جهان میباشد، مطالعه حاضر با هدف بومی سازی و تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه سلامت-کار در تعیین بهره وری از دست رفته مصدومین حوادث ترافیکی انجام شد.
روش پژوهش: در این مطالعه مقطعی تعداد 30 نفر از مصدومین حوادث ترافیکی مراجعه کننده به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شیوه تصادفی منظم انتخاب شدند. ابزار مطالعه، پرسشنامه سلامت-کار بود که در 2 مرحله به فاصله 1 ماه برای برآورد بهره وری از دست رفته مصدومین، بهصورت تماس تلفنی تکمیل شد. برای تعیین روایی صوری و محتوی، پرسشنامه بین 5 نفر از متخصصین رشته مدیریت و اقتصاد سلامت و 10 نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد رشتههای مدیریت خدمات بهداشتی درمانی و اقتصاد سلامت، توزیع شد و نظرات آنها اعمال شد. شاخص نسبت روایی محتوی (CVR) و شاخص روایی محتوی (CVI) نیز محاسبه گردید. جهت تعیین پایایی، از روش ضریب همبستگی درون ردهای برای متغیرهای کمی و ضریب توافق کاپا برای سؤالات اسمی استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار 21 SPSS استفاده گردید.
یافتهها: شاخص روایی محتوی CVI و CVR به ترتیب بالاتر از 0/79- 0/49 محاسبه شد که این یک عدد قابل قبول برای پرسشنامه میباشد. همبستگی درون ردهای و فاصله اطمینان در متغیر بهرهوری از دست رفته و روز کاری از دست رفته به ترتیب 0/99 (0/99-0/98) و 0/96 (0/98-0/93) بود. ضریب توافق کاپا برای سؤالات اسمی 0/99 بهدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که نسخه ترجمه شده پرسشنامه سلامت- کار از روایی و پایایی بسیار خوبی در سنجش بهرهوری از دست رفته در مصدومین حوادث ترافیکی برخودار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/1 | انتشار: 1399/6/30