Ethics code: IR.UB.REC.1400.010
Rahimi Z, Babaki R, Efati M. Investigating the Relationship between Health Expenditures and Human Development Index: A Cross Country Analysis. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (1) :1-16
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-456-fa.html
استادیار، گروه اقتصاد، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران ، babaki@ub.ac.ir
متن کامل [PDF 1083 kb]
(467 دریافت)
|
چکیده (HTML) (1054 مشاهده)
متن کامل: (211 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: در دهههای اخیر، شاخص توسعه انسانی به یکی از کاربردیترین شاخصها برای اندازهگیری سطح توسعه کشورها تبدیل شده است. عوامل متعددی بر شاخص توسعهً انسانی مؤثر میباشند، از جمله این عوامل مخارج بهداشتی است که در کنار نیروی انسانی و سرمایه فیزیکی موجب افزایش توسعه انسانی میشود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر هزینههای سلامت بر شاخص توسعه انسانی برای دوره زمانی 18-2005 بوده است.
روش پژوهش: مطالعه حاضر به بررسی تاثیر هزینههای سلامت بر شاخص توسعه انسانی در کشورهای مختلف پرداختهاست و جامعه مورد بررسی، 187 کشور با 3 نوع تقسیمبندی (قارهای، نفتی و توزیع درآمد) بود. دادههای مورد استفاده از بانک جهانی گردآوری شدهاند و روش تجزیه و تحلیل آنها به کمک رگرسیون پانل دیتا یا همان دادههای ترکیبی بود.
یافتهها: یافتههای حاصل از برآورد الگوها نشاندهنده آن است که مخارج بهداشتی در قارههای اروپا، آمریکای جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه تأثیر مثبت و معنیداری بر شاخص توسعه انسانی دارد. اما در قاره آسیا اثر مخارج بهداشتی منفی و معنیدار است. اثر سرانه تولید ناخالص داخلی در قارههای آسیا، آمریکای شمالی و جنوبی، آفریقا و اقیانوسیه مثبت و معنیدار بوده است اما این اثر در قاره اروپا مثبت و بیمعنی است. در کشورهای نفتی، اثر مخارج آموزشی، سرانه تولید ناخالص داخلی بر شاخص توسعه انسانی مثبت و معنیدار بود اما اثر مخارج بهداشتی مثبت و بیمعنی میباشد. همچنین اثر شاخص مرگ و میر بر شاخص توسعه انسانی منفی و معنیدار بودهاست. مشابه این نتایج برای کشورهای غیرنفتی البته با ضرایب متفاوت حاصل شده است. درصد هزینههای بهداشتی نسبت به تولید ناخالص داخلی رابطه مستقیم و معنیداری بر شاخص توسعه انسانی در گروه کشورهای با توزیع درآمد نسبتاً برابر و نسبتاً نابرابر داشت؛ در صورتیکه این مقدار برای گروه کشورهای با توزیع درآمد کاملاً نابرابر مقداری بیمعنی را در مدل از خود نشان داد. درصد مخارج آموزشی، نشاندهنده رابطه مستقیم و معنیدار بر شاخص توسعه انسانی در تمامی گروههای درآمدی بود و تولید ناخالص داخلی سرانه برای همه گروهها با توزیع درآمدی گوناگون اثر معنیدار و مستقیم بر شاخص توسعه انسانی داشت. همچنین نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال در همه گروههای با توزیع درآمدی گوناگون رابطه معکوس و معنیداری بر شاخص توسعه انسانی داشت.
نتیجهگیری: نتایج بیانگر تأثیر معنیدار مخارج بهداشتی در بهبود وضعیت بهداشتی و توسعه کشورهای مورد مطالعه بهجز کشورهای نفتی، آمریکای شمالی و کشورهای با توزیع درآمد کاملاً نابرابر بود. همچنین افزایش هزینههای مراقبتهای بهداشتی گام مهمی در دستیابی به اهداف توسعه کشورها است. به همین منظور لازم است تا مدیران و سیاستگذاران نظام سلامت کارایی در تخصیص مخارج بهداشتی را در بخشهای مختلف مدنظر داشته باشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1400/10/4 | انتشار: 1401/3/30