دوره 3، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 308-299 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alikhani N, Abbasi M, Fathi A. Investigating the Factors Affecting Out-of-Pocket in Hospitals Affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. Manage Strat Health Syst 2019; 3 (4) :299-308
علیخانی نیلوفر، عباسی محیا، فتحی علیرضا. بررسی عوامل مؤثر بر پرداخت از جیب بیماران در بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1397; 3 (4) :299-308

دانشجوی دکتری مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: پرداخت­ مستقیم از جیب، از روش­ های مهم پرداخت در نظام سلامت ایران به‌شمار می­ رود که تأثیرات منفی بر برابری داشته و گروه­ های آسیب­ پذیر را به‌ سمت فقر سوق می­ دهد. با توجه به اهمیت این روش به‌عنوان یکی از کلیدی­ ترین موضوعات سیاستگذاری­ های سلامت، مطالعه حاضر در راستای شناسایی عوامل مؤثر بر پرداخت­ های مستقیم خانوار، انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و به‌صورت مقطعی بر روی اطلاعات جمع آوری شده معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران مربوط به 4 دوره 1 ساله (1395-1392) انجام شد. جامعه آماری شامل تمام بیمارستان­ های دولتی تابعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. ابزار جمع­ آوری داده­ ها، برخی شاخص­ های عملکردی بیمارستان­ بود که پس از جمع­ آوری، اطلاعات مربوطه، وارد نرم­ افزار6 Eview   شد و برای تحلیل داده­ ها از روش حداقل مربعات استفاده شد.
یافته‌ها: بر اساس یافته­ های پژوهش، 73 درصد از تغییرات پرداخت از جیب بیماران توسط متغیرهای مستقل مطالعه، توضیح داده شد. متغیرهای تعداد پزشک متخصص، تخت روز کل و طول مدت اقامت بیمار در بیمارستان بر پرداخت از جیب بیماران تأثیر معنی‌داری داشتند (0/05 > p) و ارتباط بین متغیرهای تخت فعال، تخت روز اشغالی و درصد اشغال تخت و پرداخت از جیب، معنی‌دار نبود (0/05 < p).
نتیجه گیری: پرداخت مستقیم از جیب، پیچیده و معلول فاکتورهای مختلفی بوده و نیاز است که این فاکتورها مورد بررسی قرار گیرند تا با شناسایی و کنترل عوامل تعیین­ کننده پرداخت­ ها و تعیین استراتژی­ های مناسب بتوان آن را تا حد ممکن کنترل نمود.
دریافت: 1397/8/5 | انتشار: 1397/12/27