دوره 4، شماره 4 - ( 1398 )                   جلد 4 شماره 4 صفحات 294-281 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mosadeghrad A M, Abbasi M. Managerial Intelligence of Hospital Managers in Sari, Iran. Manage Strat Health Syst 2020; 4 (4) :281-294
مصدق راد علی‌محمد، عباسی مهدی. هوش مدیریتی مدیران بیمارستان‌های شهر ساری. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1398; 4 (4) :281-294

دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، گروه علوم مدیریت و اقتصاد بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: عملکرد مدیر به هوش، دانش، مهارت و شخصیت او و ساختار، فرهنگ و منابع سازمانی بستگی دارد. هوش مدیریتی نقش بسزایی در موفقیت مدیران بیمارستان‌ها دارد. این پژوهش با هدف بررسی میزان هوش مدیریتی مدیران بیمارستان‌های شهر ساری انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی است که به‌صورت مقطعی در سال 1396 انجام شد. تعداد 294 نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی بیمارستان‌های شهر ساری در این پژوهش به‌صورت سرشماری مشارکت داشتند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه‌ای محقق ساخته با روایی و پایایی بالا بود که هوش مدیریتی را در 3 بُعد هوش عقلی، هوش هیجانی و هوش سیاسی می‌سنجید. ایندکس هوش مدیریتی بین 0 و 1 متغیر بود. آماره‌های توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد و همچنین آزمون‌های آماری تحلیلی نظیر آزمون t، اسپیرمن، آنالیز واریانس و رگرسیون با استفاده از نرم افزار SPSS 19 به‌کار گرفته شد.
یافته‌ها: میانگین ایندکس هوش مدیریتی مدیران بیمارستان‌ها برابر با 0/74 از 1 امتیاز در حد زیاد بود. میانگین هوش عقلی، هیجانی و سیاسی مدیران به ترتیب برابر با 0/70، 0/77 و 0/75 از 1 امتیاز بود. رابطه مثبت و معنی‌داری بین هوش عقلی و هوش هیجانی و بین هوش هیجانی و هوش سیاسی مدیران بیمارستان‌ها مشاهده شد. مدیران مرد، مدیران دارای مدرک دکتری تخصصی، مدیران شاغل در پست سازمانی مرتبط با رشته تحصیلی، مدیران حوزه‌های پشتیبانی بیمارستان‌ها و مدیران ارشد بیمارستان‌ها از هوش مدیریتی بیشتری برخوردار بودند ( 0/05 >p ).
نتیجه‌گیری: هوش مدیریتی مدیران بیمارستان‌های شهر ساری در سطح خوب ارزیابی شد. سنجش هوش مدیریتی مدیران بیمارستان‌ها باید به عنوان پیش‌نیاز اصلی انتخاب آن‌ها مورد توجه سیاستگذاران نظام سلامت قرار گیرد.

دریافت: 1398/8/14 | انتشار: 1398/12/25