دوره 6، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 27-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kabiri Naeini M, Elahi Z, Moghimi Esfandabadi A. Providing a Model for the Optimal Allocation of Hospital Beds Based on Markov Chain Approach (Case Study: Shiraz-Shahid-Faghihi Hospital). Manage Strat Health Syst 2021; 6 (1) :18-27
کبیری نائینی مهدی، الهی زینب، مقیمی اسفند آبادی ابوالفضل. ارائه مدلی جهت تخصیص بهینه تخت‌های بیمارستان در چارچوب رویکرد صف مارکوفی (مطالعه موردی بیمارستان شهید فقیهی شیراز). راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1400; 6 (1) :18-27

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه پیام نور، یزد، ایران ، m_kabirinaeini@yahoo.com
زمینه و هدف: همانطور که در بحران کرونا ملاحظه شد، در مواقعی همچون جنگ، بحران‌های طبیعی و یا بیماری­های اپیدمیک، شدت ورودی متقاضیان خدمات، تسهیلات درمانی را با مشکل ازدحام مواجه می‌کند. در این وضعیت با توجه به محدودیت ظرفیت سیستم، پدیده صف انتظار متقاضیان خدمت به وجود می‌آید و در برخی موارد عدم پذیرش و رد کردن مراجعان رخ می‌دهد. کاهش مدت زمان بستری بیماران از طریق ارتقاء بهره‌وری عملکرد می­تواند مسأله کمبود تخت‌های بیمارستانی را جبران کند. به منظور افزایش بهره­وری پرسنل و تجهیزات، نیاز به حذف بیکاری‌ها و بهبود زمانبندی خدمات می‌باشد. یکی از راه­های دستیابی به اهداف مذکور، بهینه‌سازی توزیع تخت بین بخش‌هاست. در پژوهش حاضر، در قالب یک مدل صف مارکوفی، با توجه به نرخ ورود مراجعان و نرخ خدمت‌دهی، تخت­های موجود، به بخش­ها­ی مختلف بیمارستان تخصیص داده می­شود تا حداکثر خدمت‌دهی و حداقل عدم پذیرش بیماران اتفاق افتد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی کاربردی است که در سال 1397 جهت توزیع بهینه تخت‌ها بین 3 بخش بیمارستان شهید فقیهی شیراز انجام شد. مسأله پژوهش، در قالب یک مدل مارکوفی صف مدلسازی شد و با فرض ورود مراجعان بر طبق زنجیره مارکوف پیوسته، مقدار پارامترهای مدل شناسایی شد. مدل ریاضی حاصل، توسط نرم افزار GAMS 24.1.3 حل گردید.
یافته ­ها: مدل پیشنهادی، منجر به بهبود در عملکرد بخش­ها از منظر کاهش زمان انتظار بیماران، و افزایش تعداد بیماران پذیرش شده گردید. مدل ارائه شده، عدم پذیرش بیماران را به میزان 6/8 درصد کاهش داد. با توجه به نرخ مراجعه بیماران به بخش‌ها و نرخ خدمت دهی هر بخش، بر مبنای تحلیل حساسیت، تعداد تخت تخصیصی به هر یک از 3 بخش بیمارستان تعیین شد.
نتیجه­ گیری:  نظریه صف می­تواند به عنوان ابزاری کاربردی برای تحلیل پدیده‌های سیستم درمان و تعیین مشخصه­های زمان انتظار، طول صف، ظرفیت سیستم و غیره عمل کند. تخصیص مناسب تخت‌ها بین بخش‌های بیمارستان منجر به بهبود کارایی و کاهش عدم پذیرش بیماران می‌شود که این موضوع می‌تواند در مواقع بحرانی و ازدحام مراجعان و نیاز به افزایش امکانات، مؤثر واقع شود.
متن کامل [PDF 1231 kb]   (528 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (267 مشاهده)
دریافت: 1399/11/12 | انتشار: 1400/4/2