دوره 6، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 102-87 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadiyan M, Vosoogh Moghaddam A, Farhadi Mahalli A. Fuzzy Analytical Hierarchy Process (AHP) of Good Governance Components for Health System Policy-Making in the Islamic Republic of Iran. Manage Strat Health Syst 2021; 6 (2) :87-102
آزادیان مرضیه، وثوق مقدم عباس، فرهادی محلی علی. تحلیل سلسله مراتبی فازی مؤلفه‌های حکمرانی خوب برای سیاستگذاری نظام سلامت در جمهوری اسلامی ایران. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1400; 6 (2) :87-102

گروه مدیریت، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران- دانشیار، گروه آموزشی و تحقیقاتی حکمرانی و سلامت، پژوهشکده علوم اعصاب (بازتوانی عصبی)، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران ، a.vosoogh@gmail.com
زمینه و هدف: حکمرانی خوب در دو دهه اخیر توجه محافل علمی و بین المللی جهان را به خود معطوف نموده است. نوعی حکمرانی که متعهد به حمایت و ارتقاء سلامت انسان است. برای تحقق حکمرانی خوب مؤلفه‌هایی مشخص شده‌اند که بی‌شک آگاهی از وزن و اهمیت هر مؤلفه برای دست یافتن به نتایج مطلوب در سیاستگذاری نظام سلامت ایران ضروری است. هدف مطالعه، تحلیل سلسله مراتبی فازی مؤلفه‌های حکمرانی خوب در سیاستگذاری نظام سلامت ایران بود.
روش پژوهش: این تحقیق از نظر هدفگذاری و از لحاظ روش شناسی توصیفی پیمایشی بود. از روش چند مرحله‌ای طبقه‌ای و در دسترس بودن به منظور نمونه گیری و از قاعده اشباع نظری برای تعیین حجم نمونه استفاده شد. به منظور تعریف و تبیین مفهوم مؤلفه‌های حکمرانی خوب و سیاستگذاری سلامت از روش کتابخانه‌ای و مرور منابع مرجع استفاده گردید. از روش پیمایشی با ابزار چک لیست (محقق ساخت (مقایسات زوجی)) از ۱۰۰ نفر از مدیران و کارشناسان ستادی در وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی گلستان، مازندران و نیشابور نظرخواهی گردید. جهت تحلیل داده‌ها از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی بهبود یافته چانگ و نرم افزار Expert choice استفاده شد.
یافته‌ها: از بین مؤلفه‌های حکمرانی خوب (برای فرایند سیاستگذاری نظام سلامت ایران) بیشترین اهمیت به مؤلفه حاکمیت قانون تعلق گرفت. پس از حاکمیت قانون، اجماع محوری و وفاق، شفافیت، پاسخگویی، عدالت و انصاف، اثربخشی و کارایی و اخلاق در رتبه‌های بعدی قرار داشتند.
نتیجه گیری: حکمرانی خوب روایتی نو از مفاهیمی همچون دموکراسی، حقوق بشر و عدالت است تا اهداف توسعه انسانی با محوریت مردم دنبال شود. رتبه‌های به‌دست‌آمده از تحلیل‌های این تحقیق نشان دهنده نیاز توجه بیشتر به حاکمیت قانون در چرخه سیاستگذاری سلامت است. پیشنهاد می‌شود که در طراحی بخش سلامت برنامه هفتم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به راهکارهای اجرایی برای تقویت مولفه‌های حکمرانی خوب به ترتیب اهمیت توجه شود.
متن کامل [PDF 1085 kb]   (565 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (299 مشاهده)
دریافت: 1400/4/6 | انتشار: 1400/8/11