دوره 6، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 6 شماره 2 صفحات 144-133 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghian R. Government's Policy on Controlling the Covid-19 Virus Based on the Game Theory Approach: Closing Jobs or Purchasing Vaccines. Manage Strat Health Syst 2021; 6 (2) :133-144
صادقیان رامین. سیاستگذاری دولت در کنترل ویروس کووید-19 بر اساس رویکرد تئوری بازی: تعطیلی مشاغل یا خرید واکسن. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1400; 6 (2) :133-144

دانشیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده مهندسی، دانشگاه پیام نور، ایران ، sadeghian@Pnu.ac.ir
زمینه و هدف: ابزارهای کنترل ویروس کووید-در سطح جامعه رعایت اصول بهداشتی ازقبیل رعایت فاصله اجتماعی، زدن ماسک، شستن دست‌ها، رعایت نظافت، رعایت لوازم شخصی و غیره نمونه‌هایی از این دست هستند. در سطح کلان، دولت‌ها برای مقابله با این ویروس اقداماتی از جمله تعطیلی شهرها، خرید واکسن، آموزش‌های رعایت اصول بهداشتی و غیره را مدنظر قرار داده‌اند. با توجه به هزینه‌های کلانی که تعطیلی شهرها در سطوح مختلف و خرید واکسن برای دولت‌ها دارد و دولت‌ها شاید تمایل داشته باشند جهت کنترل مرحله‌ای این ویروس ادغامی از این‌ها را انتخاب و استفاده نمایند، این مقاله با در نظر گرفتن این 2 عامل به عنوان 2 رقیب در اثربخشی کنترل ویروس کووید-19 به دنبال یافتن نقطه تعادلی جهت کنترل این ویروس بود.
روش پژوهش: با درنظر گرفتن میزان تعطیلی شهرها بر حسب نفر-روز و میزان خرید واکسن بر حسب نفر که هر 2 دارای فضای پیوسته و نامحدود هستند، یک بازی 2 نفره نامحدود تعریف شد. از طرفی معیار اساسی قابل توجه برای دولت‌ها می‌تواند هزینه و تعداد مبتلایان به بیماری باشد. از اینرو بازی موردنظر به صورت 2 معیاره تعریف شد. جهت شفافیت موضوع یک مطالعه موردی نیز مورد حل قرار گرفت.
یافته‌ها: دولت می‌بایست برای اینکه به اهداف مدنظر از بابت هزینه و کاهش ابتلا به بیماری برسد، حداقل 12روز ادارات را تعطیل نموده و به حدود 28 میلیون نفر 2 دوز واکسن تزریق نماید.
نتیجه گیری: با حل مدل ارائه شده مشخص گردید که جهت کنترل اولیه بیماری، خرید و تزریق واکسن می‌تواند مؤثرتر باشد ولیکن درجهت کاهش و کنترل بیشتر بیماری بهتر است از ابزار تعطیلی مشاغل نیز استفاده گردد. همچنین تحلیل‌ها نشان داد دولت‌هایی که تمایل کمتری به هزینه‌کرد در مورد کنترل بیماری دارند، می‌توانند به تعطیلی مشاغل روی ‌آورند.
متن کامل [PDF 561 kb]   (393 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (316 مشاهده)
دریافت: 1400/3/10 | انتشار: 1400/8/11