دوره 9، شماره 2 - ( 1403 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 160-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 14881
Ethics code: IR.SSU.SPH.REC.1402.014

Akhondi H, Ameryoun A, Najafi R, Askari R. Investigating of Resilience Scale of Selected Hospitals in Yazd City during Disaster Conditions in 2023. Manage Strat Health Syst 2024; 9 (2) :151-160
آخوندی هانیه، عامریون امیرعلی، نجفی رسول، عسکری روح اله. بررسی وضعیت تاب‌آوری بیمارستان‌های منتخب شهر یزد در شرایط بحران در سال 1402. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1403; 9 (2) :151-160

استاد، گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، r.asqari@gmail.com
زمینه و هدف: نیاز به مراقبت‌های بهداشتی یکی از نیازهای اساسی انسان‌ها در شرایط بحرانی و اضطرار است. بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی جزء اولین واحدهایی هستند که با ارائه خدمات بهداشتی درمانی بهینه و به‌موقع می‌توانند باعث کاهش تلفات شوند. لذا مطالعه حاضر باهدف بررسی وضعیت تاب‌آوری بیمارستان‌های منتخب شهر یزد در شرایط بحران در سال 1402 انجام‌شده است.
روش پژوهش: این مطالعه پژوهشی از نوع توصیفی_مقطعی در 5 بیمارستان منتخب شهر یزد (برحسب نوع مالکیت بیمارستان‌ها، به تفکیک بیمارستان‌های دانشگاهی A_B_C، خیریه D، خصوصی E) در سال 1402 انجام گرفت. سنجش میزان تاب‌آوری بیمارستان در بحران با استفاده از پرسشنامه‌ی استاندارد ژونگ که 9 بعد تاب‌آوری را ارزیابی می‌کرد، انجام گردید. پاسخ به سؤالات به‌صورت طیف 5 گزینه‌ای لیکرت (همیشه تا هرگز) بوده و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS 26 تجزیه‌وتحلیل شد. داده‌های کمی با شاخص‌های مرکزی (میانگین) و پراکندگی (انحراف معیار) و در ادامه داده‌های کیفی (دموگرافیک) به‌صورت تعداد و درصد گزارش شدند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد وضعیت کلی تاب‌آوری در بیمارستان‌های مطالعه حاضر به‌طور متوسط 0/69 ± 3/95 بوده که در سطح خوب ارزیابی‌شده است. بیش‌ترین نمره مربوط به بیمارستان خصوصی E با میانگین 0/55 ± 4/30 و کمترین نمره برای بیمارستان دولتی A با میانگین 0/55 ± 3/75 می‌باشد که امتیاز بیمارستان A در سطح متوسط و مابقی بیمارستان‌ها در سطح خوب سنجیده شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به تاب‌آوری متوسط بیمارستان‌ها در تعدادی از حیطه‌ها، تدوین و ارائه برنامه‌های آموزشی مرتبط با آمادگی برای شرایط بحرانی و برگزاری مانورها و انجام تمرین‌ها با تأکید بر آموزش کارکنان کلیدی پیشنهاد می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: تاب‌آوری، بحران، بیمارستان
متن کامل [PDF 763 kb]   (40 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (30 مشاهده)
دریافت: 1403/4/29 | انتشار: 1403/6/30