mirzaei A, beheshti Far M, ziyaaddini M. Providing a Model for Antecedents and Outcomes of Behavioral Abnormalities of Human Resources in the Ministry of Health and Medical Education. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (1) :53-69
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-509-fa.html
میرزایی عالیه، بهشتی فر ملیکه، ضیاء الدینی محمد. ارائه الگوی پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاریهای رفتاری منابع انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (1) :53-69
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-509-fa.html
دانشیار، گروه مدیریت، واحد رفسنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، رفسنجان، ایران ، m.behashtifar@yahoo.com
متن کامل [PDF 1289 kb]
(350 دریافت)
|
چکیده (HTML) (849 مشاهده)
متن کامل: (181 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: در دهههای اخیر افزایش بهرهوری و کاهش خسارات از طریق بهبود رفتارهای نابههنجار کاری، مورد توجه صاحب نظران رفتار سازمانی بهویژه پژوهشگران حوزهی سلامت قرارگرفتهاست. رفتار ناهنجار کارمند رفتاری اختیاری است که هنجارهای مهم سازمان را نقض میکند و از این طریق خوب بودن سازمان، اعضای آن و یا هر دو را تهدید میکند. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاریهای رفتاری منابع انسانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بود.
روش پژوهش: این پژوهش بهصورت مقطعی در تابستان 1400 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانهای و دلفی استفاده گردید. با استفاده از مطالعات کتابخانهای عوامل شناسایی و استخراج شد، سپس از خبرگان درخواست شد تا با استفاده از متغیرهای کلامی میزان اهمیت هر یک از عوامل شناسایی شده را مشخص نمایند. در ادامه متغیرهای کلامی به اعداد فازی مثلثی تبدیل و میانگین فازی مثلثی با استفاده از فرمول مینکووسکی فازیزدایی شدند و با استفاده از روش دلفی فازی طی 3 مرحله اتفاق نظر در مورد پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاریهای رفتاری منابع انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط خبرگان حاصل شد و الگوی آن تدوین گردید.
یافتهها: در مجموع 21 عامل به عنوان پیشایند و ۱۳ عامل به عنوان رهاوردهای ناهنجاریهای رفتاری منابع انسانی شناسایی شد که بیشترین میزان موافقت در زمینه پیشایندها با مولفههای فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی و کمترین میزان موافقت با مؤلفههای بیمعنا دانستن جهان هستی، وضعیت جسمانی و جامعهپذیری ناقص بوده که کلاً حذف شدهاند و مهاجرت به عنوان عاملی که کمترین میزان موافقت را داشته، مورد تایید قرار گرفته است. در زمینه رهاوردها نیز بیشترین میزان موافقت با مولفههای نارضایتی و کاهش انگیزش و کمترین میزان موافقت با مولفههای خودکشی و آزار جنسی شده است.
نتیجهگیری: با توجه به اینکه فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی مهمترین پیشایندهای ناهنجاری رفتاری شناخته شدهاند، میتوان با تلاش در جهت بهبود وضعیت معیشتی کارکنان و افزایش حقوق و مزایای کارکنان و همچنین افزایش توان کارکنان در کنترل خویشتن و بهبود تواناییهای خودمدیریتیشان زمینه کاهش رفتارهای ناهنجار کارکنان را فراهم آورد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/10/15 | انتشار: 1401/3/30