Moosavinezhadnaini A A, Tamimi M, Salehi A K. Dynamic Network Data Envelopment Analysis Model Usage in Measuring and Ranking the Financial Performance of Social Security Hospitals Based on their Size. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (2) :192-205
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-543-fa.html
موسوی نژادنایینی سیدعلی اکبر، تمیمی محمد، صالحی اله کرم. کاربست مدل پویای تحلیل پوششی دادههای شبکهای در سنجش و رتبهبندی عملکرد مالی بیمارستانهای تامین اجتماعی براساس اندازه آنها. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (2) :192-205
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-543-fa.html
استادیار، گروه حسابداری، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران ، tamimi.mohammad@gmail.com
متن کامل [PDF 1000 kb]
(261 دریافت)
|
چکیده (HTML) (602 مشاهده)
متن کامل: (350 مشاهده)
زمینه و هدف: سنجش عملکرد مالی بیمارستانهای نظام بهداشت و درمان از این حیث اهمیت دارد که بیمارستانهای با عملکرد مالی مطلوب میتوانند سیستمهای قابل اعتماد را حفظ کنند و منابع لازم را برای بهبود کیفیت فراهم کنند. این مطالعه با هدف سنجش، مقایسه و رتبهبندی عملکرد مالی بیمارستانهای تامین اجتماعی براساس اندازه آنها با بهرهگیری از مدل پویای تحلیل پوششی دادههای شبکهای انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است و با بهرهگیری از منابع اطلاعاتی بیمارستانهای وابسته به تامین اجتماعی کشور انجام شد. دادهها از صورتهای مالی در دوره زمانی 1396 تا 1399 جمعآوری گردید. تجزیه و تحلیل کارایی شبکه واحدها توسط آزمون امتیازدهی با نرم افزار GAMS 28 انجام شد.
یافتهها: براساس یافتههای 50 بیمارستان، در بین بیمارستانهای کمتر از 100 تخت فعال بالاترین نمره عملکرد مالی را بیمارستان ارس اردبیل (0/79) و کمترین آن را بیمارستان شبیهخوانی کاشان (0/24) بهدست آوردند. در بیمارستانهایی با 100 تا 200 تخت فعال بیمارستان غرضی ملایر (0/78) بالاترین نمره عملکرد در شبکه پویا و بیمارستان امام رضا اسلامشهر (0/27) پایینترین نمره عملکرد را بهدست آوردند. بیمارستان امام رضا ارومیه با نمره (0/87) و بیمارستان بهشتی شیراز با نمره (0/39) در بین بیمارستانهای بیشتر از 200 تخت فعال به ترتیب بالاترین و پایینترین عملکرد مالی را در کارایی شبکه پویا بهدست آوردند.
نتیجه گیری: استفاده از روش پویای تحلیل پوششی دادههای شبکهای باعث گردید علاوه بر سنجش دقیق میزان ورودی و خروجی هر واحد تصمیمگیرنده در طول زمان، اطلاعاتی در مورد سیستم و ساختار داخلی در اختیار مدیر قرار گیرد تا به سطح کارایی کلی از طریق ساختار داخلی دست یابد. به سیاستگذاران و مدیران بیمارستان پیشنهاد میشود این تفکر که میزان ورودی بیشتر ناشی از اندازه بزرگتر تعیین کننده سطح کارایی بالاتر است را کنار بگذارند و سطح سازگاری اندازه بیمارستان و ساختار داخلی آن را به منظور بهبود کارایی در نظر بگیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/2/27 | انتشار: 1401/6/30