دوره 7، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 7 شماره 3 صفحات 291-281 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

ghorbani S, rezapour A, eisavi M, bagheri S, Moiedfar A. Investigating the Relationship between Misery Index and Patients' Out-of-pocket Payments in Iran's Health System. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (3) :281-291
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-561-fa.html
قربانی سالار، رضاپور عزیز، عیسوی محمود، باقری فرادنبه سعید، مویدفر احمد. بررسی رابطه شاخص فلاکت و پرداخت از جیب بیماران در نظام سلامت ایران. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (3) :281-291

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-561-fa.html


استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی خدمات بهداشتی درمانی جندی شاپوراهواز، اهواز، ایران ، Bagheri-sa@ajums.ac.ir
چکیده:   (860 مشاهده)
زمینه و هدف: یکی از معیارهای سنجش عملکرد دولت­ها و بقای آنان، میزان موفقیت در کاهش و ثبات در شاخص فلاکت است. شاخص فلاکت از مجموع تورم و بیکاری به دست می­آید. تورم و بیکاری مهمترین عوامل تاثیرگذار بر درآمد خانواده می­باشند چنانچه مقدار شاخص فلاکت بالا باشد خانواده­ها پول کمتری برای خرید کالاهای مصرفی خود از جمله استفاده از خدمات بهداشت و درمان در اختیار خواهند داشت. لذا این تحقیق ارتباط شاخص فلاکت و پرداخت از جیب بیماران در نظام سلامت ایران را مورد سنجش قرارداده است.
روش پژوهش: این مطالعه با استفاده از داده­های سری زمانی ۲۰۱۹-۱۹۹۸ به بررسی ارتباط شاخص فلاکت و پرداخت از جیب بیماران در نظام سلامت ایران پرداخته است. به این منظور برای بررسی مانایی متغیرها از آزمون دیکی فولر، برای بررسی رابطه علیت بین متغیرها از آزمون علیت تودا-یاماموتو و برای بررسی وجود رابطه بلندمدت از روش خودرگرسیون با وقفه­های توزیعی استفاده شد. داده‌های مورد استفاده از بانک جهانی و مرکز آمار ایران گردآوری‌شدند، همچنین تحلیل داده­ها و نتایج با استفاده از نرم افزار  Eview 9 انجام شده است.
یافته ها: بر اساس نتایج بدست‌آمده از برآورد مدل، یک رابطه علیت دوطرفه بین شاخص فلاکت و پرداخت از جیب بیماران در نظام سلامت ایران وجود داشت. همچنین با افزایش ۱ واحد در میزان شاخص فلاکت به میزان ۱/۲۷ واحد بر پرداخت از جیب بیماران افزوده شد. ضریب مدل تصحیح و خطا برابر با ۰/۳۱۲ بود؛ که به این معنا است که در هر دوره به میزان ۰/۳۱۲ از عدم تعادل کوتاه‌مدت برای دستیابی به تعادل بلندمدت تعدیل می­گردد. به عبارتی بیش از ۳ سال و کمتر از ۴ سال طول می­کشد تا عدم تعادل­های کوتاه‌مدت از بین رفته و به سمت رابطه بلندمدت خویش برسد.
نتیجه‌گیری: با افزایش شاخص فلاکت، پرداخت از جیب بیماران نیز افزایش می‌یابد. لذا دولت می‌بایست با اتخاذ سیاست­های مناسب در جهت کاهش نرخ بیکاری و تورم، موجب کاهش پرداخت از جیب بیماران در نظام سلامت گردد. پوشش بیمه­های پایه برای خدمات ضروری بیماران را افزایش دهد. گستردگی بیمه­های تکمیلی درمان در سطح جامعه مخصوصاً دهک­های پایین نیز افزایش یابد. درواقع می‌بایست دولت هزینه این بخش از بیمه را برای چهار دهک پایین تقبل نماید تا از این طریق موجب کاهش پرداخت از جیب بیماران گردد.
 
متن کامل [PDF 608 kb]   (644 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (310 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/5/5 | انتشار: 1401/9/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb