کارشناس ارشد مدیریت صنعتی، گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه قم، قم، ایران ، Aminferdowsi74@gmail.com
چکیده: (289 مشاهده)
هدف: نظامهای پرداخت در سازمانهای حوزه سلامت مهم، رفتارساز و پویا هستند. با توجه به چالشهای موجود در نظام پرداخت که نشاندهنده کمبود توازن مقدار و تعادل نسبت پرداخت در داخل و بین ردههای کاری مختلف است، نیاز به یک الگوی جدید برای تنظیم نظام پرداخت مطلوب احساس میشد که در این مقاله پیشنهاد گردید.
منابع اطلاعاتی و روشهای انتخابی برای مطالعه: در این مطالعه مروری، جستجو در پایگاههای داده PubMed، ScienceDirect و با کلمات کلیدی «روش پرداخت»، «نظام پرداخت» و «ویژگیها» یا «مؤلفهها» و معادل انگلیسی آنها یعنی به ترتیب: «Payment Methods»، «Payment System» و «Characteristics» یا «Components» انجام شد. درمجموع 16 مقاله فارسی و انگلیسی انتخاب شدند که درباره ویژگیها و مؤلفههای نظام پرداخت در متن مقاله بحث کرده بودند. همچنین دستورالعملهای مربوط به کارانه پزشکان و تعرفه گذاری خدمات پرستاری در 5 سال گذشته از سایت وزارت بهداشت دریافت و مرور شدند. درنهایت یک الگوی جدید بر اساس نظر تیم تحقیق پیشنهاد و بر مبنای آن، بر روی نظامهای رایج پرداخت در نظام سلامت بحث شد.
یافتهها: در این مطالعه الگوی تار ایرانی بهعنوان راهنمای تنظیم نظام پرداخت مطلوب معرفی شد. در این الگو 6 کوک تنظیم (کفایت، صرفه، رفتار مطلوب، سهولت محاسبه، تمایز و مساوات) که دوبهدو باهم جفت هستند، در 3 محور برای تنظیم روشهای پرداخت تعبیه شده است. سپس جایگاه نظامهای پرداخت رایج (شامل حقوق، سرانه، کارانه و مبتنی بر عملکرد) در محورهای سهگانه این الگو موردبررسی قرار گرفت.
نتیجهگیری: در مطالعات پیشین، تنظیمات یک نظام پرداخت مطلوب بهصورت موردی بیانشده و ارتباط بین آنها کمتر مطالعه شده است. درحالیکه کوکهای تنظیمی ششگانه الگوی تار ایرانی با یکدیگر مرتبطاند. استفاده از این الگو به سازمانها کمک میکند بهتر بتوانند اجزای نظام پرداخت خود را در سطح فردی، درونگروهی و بین گروهی تنظیم کنند.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/3/8 | انتشار: 1403/3/30