جستجو در مقالات منتشر شده


۸۵ نتیجه برای بیمارستان

الهام طایفی، غلامرضا احمدی طهرانی، فاطمه افضلی، خاطره خانجانخانی، سمانه انتظاریان اردکانی، فاطمه سپاسه،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: مدیریت مشارکتی با افزایش مشارکت و تعهد کارکنان به سازمان، می‌تواند یکی از راه‌های کاهش مقاومت در برابر تغییر باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین مدیریت مشارکتی و مقاومت در برابر تغییر از دیدگاه مدیران در بیمارستان‌های آموزشی شهر یزد انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی، مقطعی و کاربردی است که در سال ۱۳۹۲ با مشارکت ۸۱ نفر از مدیران ارشد، میانی و عملیاتی شاغل در بیمارستان‌های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شده است. داده‌های پژوهش توسط ۲ پرسشنامه محقق ساخته‌ی مدیریت مشارکتی و مقاومت در برابر تغییر جمع‌آوری شد. روایی محتوایی و صوری ابزارهای تحقیق به تایید اساتید و متخصصان رسانده شد و پایایی آن‌ها به وسیله ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب  ۰/۷۸ و ۰/۷۰ به دست آمد. داده‌های جمع‌آوری شده توسط نرم‌افزار آماری SPSS ۱۹ و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که مدیریت مشارکتی دارای رابطه معکوس معنی‌دار با مقاومت در برابر تغییر است (۰/۳۰۰ - =, r ۰۵/ ۰ >p ). ۲ مؤلفه ی مدیریت مشارکتی شامل مشارکت در اجرا (۰/۳۲۵ -  =r  ,۰/۰۵ >p ) و کنترل و نظارت (۰/۲۹۲ -  =r  , ۰۵/ ۰ >p ) نیز با مقاومت در برابر تغییر، رابطه معکوس معنی‌دار دارند.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که به‌کارگیری مدیریت مشارکتی می تواند راهکاری مناسب برای کاهش مقاومت کارکنان در برابر تغییرات باشد.


مسعود فردوسی، علی قوه عود، علی نعمتی، نجمه شعبانی، اسماعیل حسین زاده،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: مدیران به منظور اتخاذ تصمیمات کارا و اثر بخش نیازمند اطلاع از هزینه‌های صورت گرفته در بیمارستان‌ها به صورت دقیق و واقعی می‌باشند. در روش هزینه یابی، ابتدا فعالیت‌ها شناسایی شده و سپس هزینه‌های مستقیم و غیر مستقیم محاسبه می‌گردد. این پژوهش با هدف تخمین قیمت تمام شده عمل جراحی کاتاراکت با استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت در بیمارستان حضرت زهرا (س)، منطقه زینبیه اصفهان انجام شد.
روش پژوهش: مطالعه حاضر از نوع مطالعات کاربردی است که به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۳ انجام شده است. داده های مورد نیاز از طریق فرم های طراحی شده، مصاحبه با مسؤولین بخش و بیمارستان و مشاهده مستقیم فعالیت ها گردآوری و قیمت تمام شده جراحی کاتاراکت با استفاده از نرم افزار Excell محاسبه شد.
یافته‌ها: قیمت تمام شده عمل جراحی فیکو (کاتاراکت) ۸۳۶۳۷۲۲ ریال بود. بالاترین میزان هزینه عمل جراحی کاتاراکت مربوط به هزینه‌های پرسنلی با ۵۲۱۳۵۷۵ ریال بود که ۶۲/۳۳ درصد هزینه‌ها را به خود اختصاص داده بود. هزینه مواد مصرفی در این مطالعه ۱۹۹۲۸۵۲ ریال بود که معادل ۲۳/۸۳ درصد از کل هزینه ها بود.
نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان داد که از طریق راهکارهایی نظیر کاهش هزینه مواد مصرفی می توان قیمت تمام شده تولید هر واحد عمل جراحی فیکو را کاهش داد.


امیر عمرانی، امید خسروی زاده، بهنام نجفی، سمیرا علیرضائی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تعهد سازمانی پرستاران و کیفیت خدمات بستری در مرکز آموزشی و درمانی جامع زنان تهران بود.
روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی، مقطعی و کاربردی است که با مشارکت ۷۵ پرستار و ۱۸۷ بیمار در مرکز آموزشی و درمانی جامع زنان تهران انجام شده است. نمونه‌گیری از هر ۲ جامعه به صورت تصادفی انجام شد. داده‌های پژوهش توسط ۲ پرسشنامه معتبر جمع‌آوری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری SPSS ۲۰ و آزمون‌های همبستگی و همچنین آنالیز واریانس انجام شد.
یافته‌ها: بر اساس یافته‌های پژوهش، تعهد هنجاری با کیفیت خدمات (۰/۰۳ = p، ۰/۳۳ = r) و نیز ۲ بعد آن شامل تضمین (۰/۰۴ = p، ۰/۳۵ = r) و قابلیت اطمینان(۰/۰۵ = p، ۰/۳۴ = r) رابطه آماری داشت. همچنین، تعهد مستمر نیز دارای همبستگی مثبت و معنی‌دار با قابلیت اطمینان بود (۰/۰۴ = p، ۰/۳۰ = r).
نتیجه‌گیری: با توجه به تأیید همبستگی تعهد هنجاری و مستمر پرستاران با برخی ابعاد کیفیت خدمات بستری به نظر می‌رسد برنامه ریزی و اقدام جهت بهبود آن‌ها می تواند منجر به ارائه خدمات با کیفیت مطلوب‌تر شود.


علی دهقان، محمدرضا میرجلیلی، محمدحسین زارع مهرجردی، ملیحه راغبیان، اعظم سامیه زرگر، سید کاظم کاظمینی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: جهت ارزیابی عملکرد هر برنامه لازم است نیروی انسانی دخیل در اجرا به عنوان یکی از اصلی‌ترین منابع اطلاعاتی، برنامه را مورد ارزیابی قرار دهند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی عملکرد طرح تحول نظام سلامت از دیدگاه مدیران اجرایی بیمارستان‌های دانشگاهی استان یزد انجام شد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است. جامعه آماری شامل تمام مدیران ارشد و میانی بیمارستان‌های دانشگاهی استان یزد بودند که با سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS ۲۰ و با استفاده از آمار توصیفی، فراوانی و درصد تجزیه و تحلیل انجام شد.
یافته‌ها: ۴۷/۲ درصد مدیران، اعتقاد داشتند که طرح تحول نظام سلامت ۶۰ الی ۷۹ درصد به اهداف خود رسیده است. تنها ۷/۵ درصد از مدیران، معتقد بودند طرح تحول نظام سلامت نتوانسته است در برخورد با هزینه‌های خارج از تعرفه موفق شود و نیروی انسانی با ۴۸/۱ درصد به عنوان مهمترین مشکل و تعامل با بیمه‌ها را با ۹/۲ درصد به عنوان کمترین مشکل در عملکرد طرح تحول نظام سلامت معرفی کردند. در نهایت اکثر مدیران اعتقاد داشتند، دستورالعمل کاهش پرداختی از جیب مردم به طور معنی دار نسبت به ۵ دستورالعمل دیگر طرح تحول نظام سلامت، بهتر اجرا شده است و این دستورالعمل در اجرا مفید بوده است.
نتیجه‌گیری: دستیابی به اهداف طرح تحول نظام سلامت در حد خوب می‌باشد، اما عملکرد برخی از دستورالعمل‌های طرح تحول نظام سلامت در حد انتظار نبوده است. بنابراین به نظر می‌رسد نیاز به اقدامات مداخله‌ای در این زمینه، امری ضروری است.


محمد جواد اکبریان بافقی، راضیه منتظرالفرج،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه بیمارستان‌ها در شرایط رقابت شدید، اصول بازاریابی که برای مشتریان و کالاهای صنعتی طراحی شده است را پذیرفته‌اند. یکی از عوامل مهم در بازاریابی خدمات درمانی، نوع خدمات قابل ارائه است. سازمان‌ها از جمله مراکز درمانی برای ادامه حیات خود، نیازمند جلب رضایت مشتریان خود هستند و برای رسیدن به این مهم به ارتقای اثربخش نحوه ارائه خدمات می اندیشند. هدف این مطالعه شناخت مؤلفه‌های مؤثر در ارائه خدمات درمانی در بیمارستان‌ها می باشد.
روش پژوهش: این پژوهش از نوع تحلیلی، کاربردی و مقطعی است. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری داده‌های مورد نیاز، پرسشنامه است که پس از تأیید پایایی و ثبات از طریق نمونه گیری تصادفی تکمیل گردید. سپس از طریق نرم افزارهای SPSS ۲۱ و ۸,۵۰  Lisrelو روش‌های آزمون آماری توصیفی و تحلیل عاملی مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: یافته‌های پژوهش نشان داد که ۹ مؤلفه در رابطه با نحوه ارائه خدمات درمانی بیشترین تأثیر را دارند. نتیجه تحلیل عاملی تأییدی در بعد نوع خدمات نشان داد که متغیرهای کیفیت ارائه خدمات بیمارستان، متغیر ارائه خدمات متمایز نسبت به سایر بیمارستان‌ها و متغیر توجه به کیفیت خدمات فراتر از حد مورد انتظار بیمار، بیشترین تأثیر را در بازاریابی خدمات در بیمارستان دارند.
نتیجه‌گیری: بیمارستان‌ها می توانند با ارائه خدمات با کیفیت، متمایز و فراتر از انتظار بیمار، مکانیسم بازاریابی خود را بهبود بخشیده و ضمن خشنودی بیمار، سهم بیشتری از بازار خدمات درمانی را نیز به خود اختصاص دهند.


رویا ملک زاده، فرشته عراقیان مجرد، افشین امیرخانلو، سونا سرافراز، احسان عابدینی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: نظام ساختارمندگزارش خطا، نقشی هشداردهنده و ارتباط دهنده با نیروهای درگیر در مراقبت بیماران دارد. هدف این مطالعه، بررسی وقوع انواع خطاهای پزشکی در نظام گزارش داوطلبانه در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال ۱۳۹۳ بود.
روش پژوهش: پژوهش حاضر به صورت مقطعی در۶ ماهه اول سال ۱۳۹۳ انجام شد. جامعه آماری شامل ارائه دهندگان خدمات مراقبت سلامت در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مازندران بود. جمع آوری داده‌ها از طریق بررسی فرم گزارش خطاهای پزشکی صورت گرفت. داده‌ها پس از طبقه بندی توسط نرم افزارExcel  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: در طی مدت ۶ ماهه اول سال ۱۳۹۳، ۱۹۲۷ مورد خطا گزارش شد که از این تعداد ۸۲۰ مورد در بخش‌های بالینی، ۵۵۰ مورد در بخش‌های مراقبت‌های ویژه، ۷۶ مورد در اتاق عمل، ۴۰۱ مورد در بخش‌های پاراکلینیکی و ۸۰ مورد در سایر مکان‌ها اتفاق اقتاده بود. همچنین، از نظر تکرارپذیری، بیشترین تعداد خطاهای واقع شده دارای تکرارپذیری در حد متوسط بوده و از نظر شدت واقعه نیز بیشترین تعداد آن‌ها جزئی بالفعل بودند.
نتیجه‌گیری: با توجه به خطاهای رخ داده در استان، از نتایج این مطالعه می‌توان در جهت برنامه‌ریزی برای پیشگیری از وقوع هر نوع خطا کمک گرفت.


محمد امین بهرامی، محمدمهدی کیانی، حسین فلاح زاده، راضیه منتظرالفرج، مرتضی محمد زاده،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: در نظریه یادگیری سازمانی، سازمان به صورت یک نظام باز تعریف می‌شود که دارای توانایی پیش‌بینی، شناسایی، تعریف، طراحی و حل مسأله می‌باشد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی رابطه بین یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی در بیمارستان‌های آموزشی شهر یزد بود.
روش پژوهش: این پژوهش تحلیلی از نوع همبستگی، به صورت مقطعی در سال ۱۳۹۴ در ۴ بیمارستان آموزشی شهر یزد انجام شد. ۳۷۰ نفر از کادر درمانی و اداری که به صورت نمونه‌گیری طبقه‌بندی با تخصیص متناسب انتخاب شدند، در مطالعه  شرکت کردند. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه یادگیری سازمانی نیفه (۲۰۰۱) و چابکی سازمانی برگرفته از نظریه شریفی و ژانگ (۲۰۰۱) جمع‌آوری گردید و با استفاده از نرم افزار R و پکیج lavaan، semPlot و semToolsبرای روش معادلات ساختاری و SPSS ۱۸ برای آمار توصیفی در سطح معنی داری ۰/۰۵ =  α آنالیز شد.
یافته‌ها: نتایج به دست آمده حاکی از رابطه مثبت و معنی‌دار یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی می‌باشد (۰/۵۲۱).
نتیجه گیری: یافته‌های مطالعه نشان می‌دهند که اجرای راهبردهای مناسب به منظور افزایش ظرفیت سازمان برای جهت دهی به توانایی‌های ذهنی کارکنان می تواند توانایی واکنش سریع سازمان به مسائل را نیز بهبود دهد که آن نیز در دنیای متغیر کنونی لازمه بقاء و پویایی سازمانی است.


زهرا کاوسی، فاطمه درخشان، الهام سیاوشی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: بیمارستان‌ها به عنوان مصرف‌کنندگان بزرگ انرژی می‌توانند با انجام مداخلات هوشمندانه، مصرف انرژی خود را مدیریت نمایند. از این رو، این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف انرژی آب، برق و گاز و ارتباط آن با شاخص‌های عملکردی در بیمارستان‌های آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز طی سال‌های ۹۰- ۱۳۸۸ انجام شد.

روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه‌ای تحلیلی بود که به شیوه مقطعی، میزان مصرف انرژی و شاخص‌های عملکردی را در بازه زمانی ابتدای سال ۱۳۸۸ تا پایان سال ۱۳۹۰ مورد بررسی قرار داد. در این پژوهش، ۷ بیمارستان آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شیراز مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات لازم از واحد اصلاح الگوی مصرف و واحد آمار دانشگاه دریافت و در فرم جمع آوری داده‌ها که توسط پژوهشگر تهیه شده بود، ثبت شد. داده‌ها در نرم افزار SPSS۱۶ وارد و با استفاده از آماره‌های توصیفی و آزمون‌های تحلیلی نظیر همبستگی پیرسون تحلیل گردیدند.

یافته‌ها: میانگین میزان مصرف آب، برق، و گاز به ازای تخت‌روز اشغالی به ترتیب ۰/۰۹ متر‌مکعب، ۲/۷۸ کیلووات‌ساعت، ۱/۵۶ متر مکعب بود. همچنین، رابطه آماری مستقیم و معنی‌داری بین میزان مصرف آب با تعداد تخت فعال (P = ۰,۰۰۹)، و تخت‌روز اشغالی (P = ۰,۰۰۷)، به دست آمد.

نتیجه‌گیری: مصرف انرژی در بیمارستان‌های شهر شیراز پایین‌تر از تحقیقات مشابه داخلی و در برخی موارد بیشتر از مطالعات خارجی است. تعداد تخت فعال بیشتر با گردش و بهره‌وری کمتر، موجب افزایش مصرف انرژی می‌شود و بیمارستان‌ها، با استفاده کاراتر از منابع خود، می‌توانند موجب کاهش مصرف انرژی شده و متعاقب آن هزینه‌ها را کاهش دهند.


روح اله عسکری، علی اکبرزاده مقدم، محمد کارگر، الهام طایفی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: ارتباط مناسب پزشک و بیمار منجر به اعتماد بیماران و جلوگیری از مراجعات پی در پی آن‌ها به پزشکان متفاوت یا سرگردانی آن‌ها می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین الگوی غالب ارتباط پزشک و بیمار در بیماران سرپایی مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد.

روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه­ای تحلیلی از نوع همبستگی است که بر روی ۳۰۰ نفر از بیماران مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی و فوق تخصصی شهید بقائی پور انجام پذیرفت. داده‌ها با استفاده از پرسشنامه‌ای استاندارد شامل۱۰ سؤال عمومی و ۱۹ سؤال نگرش سنجی جمع آوری و به کمک نرم افزار SPSS۱۶ و با استفاده از آزمون مجذور کای و ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: الگوی راهنمایی- همکاری (۵۷/۵ درصد) به عنوان الگوی غالب ارتباطی بین پزشک و بیمار شناخته شد. الگوهای مشارکت متقابل (۳۷/۸ درصد) و فعال- منفعل (۴/۷ درصد) در جایگاه‌های بعدی قرار گرفتند. نوع الگوی ارتباطی پزشک و بیمار با نوع تخصص، رابطه معنادار آماری داشت (۰/۰۰۲ = p).

نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه موثرترین الگو در ارتباط پزشک و بیمار، الگوی ارتباطی مشارکت متقابل می باشد؛ بنابراین افزایش آگاهی بیماران و تشویق آن‌ها برای مشارکت بیشتر در روند درمان می‌تواند دستیابی به سلامت بهتر را تسهیل نماید.


الهام امیری، کیاندخت پولادی، فرزاد فرجی خیاوی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: پسماندهای بیمارستانی تهدیدی جدی برای سلامت عمومی محسوب می‌شود. مدیریت پسماندهای بیمارستانی می تواند به کنترل انتقال بیماری ها کمک کند و  مزایای اقتصادی زیادی داشته باشد. هدف مطالعه حاضر، ارزیابی مدیریت  پسماند در  بیمارستان های شهر اصفهان در سال  ۱۳۹۲ بود. 

روش پژوهش: پژوهش توصیفی حاضر، به روش مقطعی صورت گرفت. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، چک‌لیست بررسی مدیریت پسماندهای بیمارستانی بود. روایی چک‌لیست از طریق تحلیل صوری و بررسی نظرات صاحب‌نظران تائید شد و آلفای کرونباخ آن ۰/۸۰ برآورد شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار Excell صورت گرفت.

یافته ها: در بیمارستان های مورد مطالعه بعد"امحاء" نامناسب و بعد "نیروی انسانی درگیر در مدیریت پسماند" تا حدودی مناسب برآورد شد. سایر ابعاد، "مناسب" برآورد شد. پسماندهای عفونی ۱۰/۸۹ درصد از کل پسماندهای بیمارستان های مورد پژوهش را تشکیل دادند. میانگین تولید پسماند به ازای هر تخت ۳/۶۷ کیلوگرم در طول روز بود. بیمارستان ها فاقد بخش محیط زیست بودند و فقط یکی از بیمارستان ها فاقد گروه مدیریت پسماند بود.

 نتیجه‌گیری: علی رغم اینکه وضعیت مدیریت پسماند در بیمارستان های مورد مطالعه "تا حدودی مناسب" می باشد، با توجه به اهمیت موضوع، بهبود وضعیت موجود بخصوص در برخی ابعاد مدیریت پسماند ضروری می باشد.


زهرا محمودیان اردکانی، محمد امین بهرامی، راضیه منتظرالفرج، حسین فلاح زاده، مرتضی محمد زاده،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: کیفیت زندگی کاری و سلامت روان از جمله متغیرهای مهم اثرگذار بر عملکرد افراد در سازمان هاست. هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین کیفیت زندگی کاری و سلامت روان کارکنان بالینی بیمارستان های منتخب آموزشی یزد بود.

 روش پژوهش: پژوهش حاضر، مطالعه ای تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال های ۱۳۹۵-۱۳۹۴ در ۳ بیمارستان یزد انجام شد. در مجموع، تعداد ۳۵۰ نفر از پرسنل بالینی بیمارستان های مورد مطالعه در پژوهش شرکت کردند. نمونه گیری به صورت طبقه ای- تصادفی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های کیفیت زندگی کاری والتون (۱۹۷۳) و سلامت روان گلدبرگ و هیلر (۱۹۷۹) جمع آوری و توسط نرم افزارهای AMUS و SPSS ۲۲ تحلیل شد.

یافته‌ها: کیفیت زندگی کاری با ضریب رگرسیونی ۰/۱۴ -  بر سلامت روان اثر می گذارد. در میان مولفه های آشکار سلامت روان و کیفیت زندگی کاری، به ترتیب اعتقاد به لزوم حاکمیت قانون با ضریب ۱/۹۰ و علائم افسردگی با ضریب ۱/۳۷، بیشترین تأثیر و ناسازگاری جسمی با ضریب ۱/۰۰ و کار معتبر و سودمند اجتماعی با ضریب ۰/۰۴، کمترین تأثیر را در اندازه گیری سلامت روان و کیفیت زندگی کاری دارند.             

نتیجه گیری: بر اساس یافته های پژوهش، اصلاح کیفیت زندگی کاری می تواند منجر به سلامت روان بهتر شده و از این طریق عملکرد کارکنان را بهبود دهد.


راضیه منتظرالفرج، میلاد شفیعی، زینب منظوری،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۵ )
چکیده

زمینه و هدف: بهبود فرهنگ و تعهد سازمانی می تواند منجر به بهبود عملکرد سازمانی شود. همچنین از اساسی ترین ابزارها برای رشد کارآفرینی، فرهنگ سازی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین فرهنگ سازمانی و تعهد سازمانی و همچنین فرهنگ و کارآفرینی سازمانی از دیدگاه کارمندان بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.

روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی تحلیلی کاربردی بود که به صورت مقطعی با مشارکت ۱۵۰ نفر از کادر درمانی و اداری شاغل در بیمارستان های شهید فقیهی و نمازی شیراز انجام شده است. داده های پژوهش توسط ۳ پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی دنیسون (۲۰۰۰)، کارآفرینی سازمانی مارگریت هیل (۲۰۰۳) و تعهد سازمانی آلن و مایر (۱۹۹۱) جمع آوری شد و توسط نرم افزارهای SPSS ۱۶ وLizrel ۸,۵   و با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: بر اساس یافته های پژوهش،میانگین امتیاز فرهنگ، تعهد و کارآفرینی سازمانی به ترتیب ۵۷/۰ ± ۲۶/۳، ۵۶/۰ ± ۲۸/۳، ۶۲/۰ ± ۳۸/۳ به دست آمد. همچنین، نتایج پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی با تعهد سازمانی و کارآفرینی سازمانی رابطه مستقیم دارد ،در عین حال .اثر فرهنگ سازمانی بر تعهد، بیشتر از اثر این متغیر بر روی کارآفرینی سازمانی می باشد.

نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان داد که به کارگیری راهبردهای مناسب برای بهبود فرهنگ سازمانی، منجر به بهبود کارآفرینی سازمانی و تعهد سازمانی کارکنان نیز خواهد شد.


زهرا کاووسی، فاطمه دهقان میمندی، عرفان خوارزمی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: نوبت کاری، پدیده ای اجتماعی و از جمله عوامل موثر بر عملکرد کارکنان شاغل در حوزه مراقبت های بهداشتی است که اثراتی مهم بر سلامتی آنان می تواند داشته باشد. از این رو، مطالعه حاضر، با هدف تعیین تأثیر نوبت کاری بر بروز مشکلات بهداشتی و همچنین ریسک فاکتور های ایجاد کننده آن در پرستاران شاغل در بیمارستان‌های آموزشی شیراز انجام شد.

روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت تحلیلی مقطعی بر روی ۱۸۹ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های نمازی و شهید فقیهی شیراز که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد Survey of Shift Workers بود. داده ها از طریق نرم افزار SPSS ۱۶ و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.

یافته ها: نتایج نشان داد که بالاترین میزان شیوع مشکلات ناشی از نوبت‌کار مربوط به اختلال در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی نوبت‌کاران بود. همچنین، انتخاب اجباری نظام نوبت کاری، رضایت شغلی را کاهش داده است (۰/۰۰۱ = p ).

نتیجه گیری: با توجه به آثار و عوارض احتمالی جسمی چون بیماری‌های قلبی-  عروقی و اختلال در آهنگ سیرکادین و نیز بروز اختلالات روانی در پرستاران، لازم است مدیران پرستاری در برنامه ریزی‌های کاری دقت نظر بیشتری در رابطه با عواملی همچون سن و سابقه کاری افراد در انتخاب شیفت‌ها داشته باشند.


مهدیه عابدی، روح اله عسکری، محمد امین بهرامی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: با وجود منابع اختصاص یافته به بیمارستان‌ها، بین منابع در دسترس و مورد نیاز شکاف وجود دارد. این مطالعه با هدف ارزیابی کارآیی بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال ۱۳۹۱ انجام شد.

روش پژوهش: مطالعه حاضر، ﺗﺤﻠﻴﻠﻲ ﺑـﻮده و به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. ﺟﺎﻣﻌﻪ پژوهش، ﺑﺨـش‌های مراقبت ویژه ۷ ﺑﻴﻤﺎرﺳـﺘﺎن بود که به‌وسیله روش تحلیل فراگیر داده‌ها به ارزیابی کارایی در بخش مراقبت‌های ویژه پرداخته شد. متغیرهای نهاده شامل تعداد پزشک، پرستار، تخت فعال، تجهیزات (ونتیلاتور) و متغیرهای ستانده شامل بیماران ترخیص شده سالم، درصد اشغال تخت و اطلاعات اقتصادی شامل قیمت تخت و دستمزد پزشک و پرستار بودند. اطلاعات از طریق مطالعه اسناد و مدارک بخش‌ها جمع آوری شد، سپس به نرم اﻓﺰارDeap ۲,۱  وارد و انواع ﻛﺎرآﻳﻲ در این واحدها ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ گردید.

یافته ها: میانگین کارایی مقیاس، مدیریتی، فنی، تخصیصی و اقتصادی بخش‌های مراقبت ویژه در سال ۱۳۹۱ به ترتیب برابر با  ۰/۹۹۱، ۰/۸۹۰، ۰/۸۸۳، ۰/۹۵۶و ۰/۸۶۶ بود.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه هزینه‌های مازاد منابع انسانی و سرمایه ای باری بر دوش بیمارستان‌ها می باشد و کاهش عوامل تولید مازاد نقش عمده ای در کاهش این هزینه‌ها در بیمارستان‌ها ایفا میکند، پیشنهاد می شود واحدهای دارای کارایی کمتر از ۱، به تعداد مازادهای خود از مقادیر اولیه نهاده‌ها کم کنند تا به سطح کارایی مطلوب دست یابند.


ژیلا نجف پور، محمد رضا جعفری، مریم حاتمی زاده، سوسن رحیمی، زهرا بیگدلی، عباس همایونی،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: ترخیص با رضایت شخصی، ترک بیمارستان با وجود توصیه‌های پزشکی است که می تواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک چالش قابل توجه مدیران نظام سلامت باشد. این پژوهش به بررسی دلایل ترخیص با رضایت شخصی پرداخته و نتایج را با گروه شاهد (ترخیص با نظر پزشک) نیز مقایسه نموده است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه مورد- شاهدی می باشد که تعداد ۲۸۰ نمونه به روش طبقه‌ای تصادفی در ۲ گروه بیماران ترخیص شده با مسئولیت شخصی و ترخیص شده با نظر پزشک انتخاب شدند. برای گردآوری داده‌ها از پرسشنامه سنجش میزان رضایت بیماران همراهان در واحدهای بیمارستان استفاده گردید. داده‌ها با استفاده از آزمون‌های کای دو و رگرسیون خطی در نرم افزار SPSS ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج حاکی از آن بود که متغیرهای سن، دارا بودن بیمه پایه و مکمل، روز مراجعه، تحصیلات و شاغل بودن بیمار دارای تفاوت معنی دار در ۲ گروه بودند و از این میان متغیرهای بیمه پایه (۰/۰۲۰ = p)، سن (۰/۰۲۰ = p) و وضعیت اشتغال (۰/۰۳۰ = p)، بر ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی تاثیر گذار بود. مهمترین علل ترخیص با مسئولیت شخصی از دیدگاه بیماران عدم تعیین تکلیف وی، مشکلات شخصی، احساس بهبودی نسبی و عدم رسیدگی از سوی پزشکان در بیمارستان بود.
نتیجه گیری: به نظر می رسد علت مشکلات پیرامون تصمیم بیمار بر ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، فقدان نظارت لازم بر عملکرد خدمات پزشکی و پرستاری و نیز عدم انگیزه لازم در پرسنل جهت پیشگیری از این امر است. لازم است مسئولین در جهت کسب رضایت بیماران، زمینه‌های لازم را جهت ارتقاء سطح کیفیت ارائه خدمات فراهم نمایند.
معصومه ارزمانی، شهرام صدقی، امیر اشکان نصیری پور،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: استانداردهای بیمارستان سبز، تلاشی سازمان یافته و هماهنگ در جهت وارد کردن برنامه‌های حفاظت از محیط زیست در داخل یک سازمان می باشد. هدف این مطالعه، تعیین وضعیت استانداردهای بیمارستان سبز در بیمارستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بود.
روش پژوهش: پژوهش حاضر مطالعه‌ای تحلیلی است که وضعیت استانداردهای بیمارستان سبز را در ۷ بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در سال ۱۳۹۵ ارزیابی کرده است. داده‌ها به وسیله ۱۳ چک­لیست که به بررسی ۸ متغیر بیمارستان سبز پرداخته است، جمع آوری گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۱۶ و آمار توصیفی (توزیع و درصد فراوانی و میانگین) و آمار تحلیلی (آزمون‌های t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و کولموگروف- اسمیرنوف) انجام گرفت.
یافته‌ها: میزان رعایت استانداردهای بیمارستان سبز، ۶۷/۴۱ درصد به دست آمد که بیشترین امتیاز مربوط به بیمارستان ب (۷۴/۰۸ درصد) و کمترین امتیاز مربوط به بیمارستان ث (۵۳/۲۷ درصد) بود. متغیر مدیریت مصرف آب با ۵۲/۱۲ درصد به عنوان اولویت اول برای بهبود به دست آمد. بین شاخص پسماند و مساحت بیمارستان، ارتباط معناداری وجود داشت و بین متغیر خرید در بین بیمارستان‌های آموزشی و  غیر آموزشی نیز  تفاوت معنادار به‌دست آمد.
نتیجه گیری: اجرای استانداردهای بیمارستان سبز، نیاز به یک برنامه ریزی جامع در خصوص ۸ متغیر مورد مطالعه و شفاف سازی دستورالعمل‌ها و قوانین مربوطه، آموزش پرسنل و در نهایت مستند سازی اقدامات صورت گرفته دارد. در این راستا پیشنهاد می شود بیمارستان­ها برای ارزیابی داخلی خود از چک لیست­های انجمن مدیریت سبز ایران و راهکارهای پیشنهادی استفاده نمایند.
محمد عباس زاده، روح اله عسکری، مراد علیزاده، محمد امین بهرامی،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: مدیریت ارتباط با مشتری از مفاهیم مدرن بازاریابی و یک راهبرد موفق کسب و کار می باشد. هدف این پژوهش طراحی الگوی مدیریت ارتباط با مشتری در بیمارستان بود.
روش پژوهش: پژوهش حاضر یک مطالعه کاربردی است که در۲ فاز شامل ۱) بررسی متون و ۲) اخذ نظرات خبرگان و ایجاد اجماع انجام شد. تحلیل داده‌ها توسط نرم افزار SPSS ۱۸ و با استفاده از آماره‌های توصیفی انجام گرفت.
یافته‌ها: الگوی طراحی شده شامل حیطه­های وظایف مدیریت ارتباط با مشتری (۱۵ مؤلفه)، مهارت­های مورد نیاز کارکنان (۶ مؤلفه)، الزامات اجرای مدیریت ارتباط با مشتری (۷ مؤلفه)، عوامل مؤثر بر موفقیت مدیریت ارتباط با مشتری (۱۳ مؤلفه)،  ارزشیابی عملکرد واحد مدیریت ارتباط با مشتری (۲۳ مؤلفه) و پیامدهای مدیریت ارتباط با مشتری (۵ مؤلفه) می باشد. همچنین چارت سازمانی مناسب برای واحد مدیریت ارتباط با مشتری در بیمارستان پیشنهاد شد.
نتیجه گیری: یافته‌های پژوهش می تواند به عنوان راهنمایی عملی برای طراحی و بهینه سازی کارکرد واحد مدیریت ارتباط با مشتری در بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد.
مهرنوش جعفری، فرشته شجاع، خلیل علی محمد زاده،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: باتوجه به شرایط بسیار متحول بیمارستان‌ها و لزوم اثربخشی آن‌ها، به کارکنانی نیاز است که رفتارهای داوطلبانه برای سازمان داشته باشند. رهبری توزیعی یکی از سبک‌های جدید رهبری است که سعی دارد چارچوب رهبری تک نفره را تغییر دهد. هدف از این پژوهش، بررسی رابطه بین سبک رهبری توزیعی با رفتار شهروندی سازمانی کارکنان بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نوع همبستگی می باشد که به صورت مقطعی در تابستان ۱۳۹۴ انجام گرفت .جامعه آماری، کلیه کارکنان بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند (۱۰۰۸۹ نفر) که با استفاده از روش نمونه گیری چند مرحله ای و از طریق جدول کرجسی و مورگان، حجم نمونه ۳۷۴ نفر برآورد شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه استاندارد رهبری توزیعی و رفتار شهروندی سازمانی بود. روایی پرسشنامه‌ها از طریق اخذ نظر اساتید و صاحب نظران، تایید و پایایی پرسشنامه‌ها نیز به روش آلفای کرونباخ به ترتیب ۰/۹۱ و ۰/۷۵ محاسبه گردید. تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS ۲۱ و آمار توصیفی (توزیع و درصد فراونی، میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون، آزمون t و ANOVA) انجام گرفت.
یافته‌ها: بین سبک رهبری توزیعی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد
(
۰/۰۰۱ > p).
نتیجه گیری: با توجه به رابطه معنادار سبک رهبری توزیعی و رفتار شهروندی سازمانی، بیمارستان‌ها می توانند با حمایت از افراد و تیم‌ها در بیمارستان و تفویض اختیار بیشتر، در رفتار کارکنان بهبودهایی ایجاد نمایند و تأثیر قابل توجهی بر بروز رفتار شهروندی سازمانی داشته باشند.
روح اله عسکری، حمیده محجوب،
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: بروز اشتباهات دارویی می تواند مشکلات جدی در سلامت عمومی به وجود آورد و تهدیدی برای ایمنی بیمار محسوب گردد که باعث افزایش مرگ و میر بیماران و همچنین افزایش هزینههای بیمارستانی می شود. لذا این مطالعه با هدف رتبه بندی علل بروز خطای دارویی از دیدگاه پرستاران بیمارستان‌های آموزشی منتخب دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال ۱۳۹۵ انجام پذیرفته است.
روش پژوهش: مطالعه مقطعی حاضر بر روی ۲۲۰ نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‌های آموزشی منتخب تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی یزد (بیمارستان شهید صدوقی، بیمارستان شهید رهنمون، بیمارستان افشار) و با استفاده از پرسشنامه استاندارد گلداستون انجام شده است. نمونه گیری به روش طبقه ای می باشد و با توجه به حجم جامعه در هر طبقه، نمونهها به صورت تصادفی انتخاب شده است. داده‌ها نیز با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS ۱۶ مورد تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: شایع ترین علل بروز خطای دارویی به ترتیب چک نکردن اسم بیمار با داروی ثبت شده، بدخط و ناخوانا بودن دستور پزشک و تشابه اسمی ۲ دارو عنوان گردید. چک نکردن اسم بیمار با داروی ثبت شده با میانگین و انحراف معیار (۲/۸۵ ± ۳/۴۵) بیشترین و تنظیم نادرست دستگاه انفوزیون توسط پرستار با میانگین و انحراف معیار (۲/۵۷ ± ۸/۸۱)، کمترین رتبه را از دیدگاه پرستاران داشته است.
نتیجه گیری: ایجاد و به کارگیری سیستم‌های نسخه نویسی الکترونیک، برگزاری دوره‌های آموزشی جهت ارتقای آگاهی پرستاران در زمینه داروشناسی، شناسایی انواع و علل شایع خطای دارویی و آموزش تکنیک‌های اصولی تجویز دارو، ضروری به نظر می رسد.
محمد حکاک، سید علی حزنی، ندا شاه سیاه، طاهره اخلاقی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده

زمینه و هدف: در سالهای اخیر متولیان نظام سلامت در دنیا برای افزایش کیفیت و ایمنی خدمات درمانی و ارزیابی آن استانداردهای اعتباربخشی را به کار گرفتهاند که در ایران نیز از اولویت­ های وزارت بهداشت است. این پژوهش جهت طراحی مدل کاربردی اعتباربخشی بیمارستانی انجام شد.
روش پژوهش: این مطالعه بخشی از یک مطالعه کیفی با رویکرد گراندد تئوری و با هدف تبیین تجربیات و درک افراد آگاه و مسئول در فرآیند اعتباربخشی بیمارستانی با استفاده از مصاحبه بود که  در سال ۱۳۹۵ در بیمارستان­ های استان گیلان انجام شد. نمونه­ گیری هدفمند شامل ۳ پرستار، ۴ مترون، ۳ مدیر و ۵ کارشناس آگاه در اعتباربخشی بودند. ابزار جمع‌آوری داده‌ها مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته و عمیق بود. برای تحلیل دادهها از کدگذاری ۳ مرحلهای باز، محوری و انتخابی و نرم افزار MaxQDA ۱۰ استفاده شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده­ ها از ۲ روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیر شرکت کننده در پژوهش استفاده شد.
یافته‌ها: داده ­ها پس از تجزیه و ترکیب در قالب ۱۳۴مؤلفه، ۳۲ مفهوم و ۶ مقوله اصلی دسته بندی گردید و مدل کاربردی طراحی گردید.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت اعتباربخشی و فقدان پژوهش، با رویکرد مدل­سازی و کاربردی لازم است برنامه ریزان در سطح کلان به موارد و مشکلات ارائه شده توجه و دقت کافی نمایند.

صفحه ۱ از ۵    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb