جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای وزارت بهداشت

حسن علی نژاد، محمد ضیاالدینی، امیر رجبی بهجت، سید محمدرضا حسینی پور،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

زمینه و هدف: برونسپاری در وزارت بهداشت مبنی بر اصلاح ساختار نظام سلامت و بهبود کیفیت خدمات میباشد. لذا پژوهش حاضر ارائه مدل برونسپاری خدمات در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تکنیک دلفی فازی در راستای بهبود کیفیت خدمات سلامت با تاکید بر بیمارستانها بود.
روش پژوهش: تحقیق حاضر از نظر هدف، از نوع تحقیقات داده بنیاد، از نظر روش اجرا، جزء تحقیقات اکتشافی بود که به صورت کمی و کیفی در سال ۱۳۹۹ انجام شد. جامعه آماری مورد نظر افراد خبره برونسپاری بودند. برای انجام مطالعه بین ۵۹ دانشگاه علوم پزشکی کشور، ۵۰ نفر با روش نمونهگیری هدفمند جهت انجام مصاحبه برای گردآوری شاخصهای برونسپاری برای ارائه مدل مناسب انتخاب شدند. شاخصها هم از روش بهره اطلاعاتی با کمک نرم افزار Matlab دادهکاوی شدند و شاخص‌ها طبق امتیازی که داده شد اولویت‌بندی شدند. از شاخص‌های اولویت بندی شده که در ۱۹ بعد خلاصه شدند پرسشنامه حاصل شد و به همان افراد خبره برای کامل کردن در ۲ دوره متوالی داده شد. بعد از کامل کردن پرسشنامه توسط افراد خبره از روش دلفی فازی برای تجزیه تحلیل نهایی استفاده گردید.
یافته­ ها: بر اساس مدل به‌دست آمده ۴۴ عامل در برونسپاری خدمات موثر هستند که این عوامل وارد نظرسنجی دلفی شدند. طی ۲ مرحله دلفی فازی در مورد هر ۴۴ شاخص اجماع حاصل گردید. بیشترین میزان موافقت خبرگان با مؤلفه­ انعطاف‌پذیری و کمترین میزان موافقت با مؤلفه­ گواهی صلاحیت برای ارائه خدمات توسط شرکت برونسپاری کننده بود.
نتیجه گیری: براساس الگوی به‌دست آمده عوامل مختلفی در برونسپاری خدمات مؤثر هستند که لازم است این عوامل در برنامه‌ریزی‌های مراکز بهداشتی، درمانی به ویژه بیمارستانها بیشتر مورد توجه قرار گیرد. طبق یافته‌ها می‌توان گفت ابعاد مرتبط با برونسپاری خدمات از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با توجه به وجود قابلیت برونسپاری در میان بسیاری از واحدهای بهداشتی، درمانی میتوان از آن در جهت انعطافپذیری در ارائه خدمات و رضایت بیمار در اداره کردن مراکز بهداشتی و بیمارستانها بهره برد.

علی اکبر حق دوست، باقر لاریجانی، محمد حسین نیکنام، رضا دهنویه، منیره بلوچی، خلیل کلوانی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۰ )
چکیده

تحلیل مفهوم سلامت و نقش وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور در تفسیر مفهوم سلامت معنوی، بحث بسیار عمیقی را می­طلبد. در تحقیقاتی نشان داده شده که معنویت، پایگاه بسیار مستحکمی در مقابل مصائب و محرومیت‌های زندگی می‌باشد و آن‌ها را برای افراد قابل قبول، می‌کند (۱). همچنین در مطالعاتی ثابت شده که سلامت معنوی روی رضایت شغلی تاثیر دارد (۲). در رشته‌های علوم پزشکی استرس آموزش به دلیل سروکار داشتن با جان بیماران، در بین دانشجویان بیش از بقیه رشته‌ها ملموس است؛ لذا توجه به بعد سلامت معنوی در جهت کاهش استرس این رشته‌ها، اهمیت قابل توجهی دارد (۳). آنچه که ضرورت دارد، توجه به نقش مهم بعد معنوی سلامت، به ویژه در دانشجویان و ارائه دهندگان خدمات سلامت، به عنوان متولیان آینده سلامت می‌باشد (۴).
  این مطالعه به‌صورت ترکیبی و با استفاده از مرور متون و مصاحبه با تعدادی از خبرگان به مدت ۶ ماه در پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. در مرحله مرور متون، ابتدا مقالات و مستنداتی که در عنوان، چکیده یا کلید واژه آن‌ها عبارات "سلامت معنوی"، "ابعاد سلامت" و "معنویت" به‌کار رفته بود از بانک‌های اطلاعاتی Irandoc،Magiran  و SID گردآوری و طبقه بندی گردید. در گام بعدی چکیده یافته‌های هر دسته از مطالعات مرور، مقالات مناسب انتخاب و مطالب مرتبط از آنها استخراج گردید. در ادامه، یافته‌ها در قالب ۶ سؤال کلیدی، موضوع بندی و مهمترین سؤالات سلامت معنوی تعیین گردید. دیدگاه‌های خبرگان در خصوص نقش وزارت بهداشت-درمان و آموزش پزشکی در تعالی آن در جامعه بدین ترتیب بود:
الف) متولی سلامت معنوی در کشور چه نهاد و یا سازمانی می‌باشد؟
جنس سلامت معنوی از جنس نرم و تربیتی است و متولی آن باید از حوزه فرهنگی باشد و نقش هدایتی را بر عهده بگیرد. البته مشارکت جمعی و همراهی تمامی نهادها ضروری است. بر این اساس ضمن تعیین متولی تصمیم‌گیری در این خصوص، تا حد امکان فعالیت­های موازی به حداقل برسد.
ب) آیا وزارت بهداشت در حوزه سلامت معنوی نقش مدیریتی دارد؟
 نقش وزارت علی رغم وجود کلمه سلامت، در این حوزه تولیتی نیست، منتها باید به عنوان یکی از ذی‌نفعان و مشارکت کنندگان اصلی، فعالانه نقش ایفا نماید.
ج) مسئولیت­ها و اقدامات حوزه سلامت کشور در موضوع سلامت معنوی به عهده چه نهاد و یا سازمانی می‌باشد؟
وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی وابسته، از ۴ وجه و زاویه، ارتباط جدی و زیربنایی با سلامت معنوی دارند که باید در برنامه‌ها دیده شود :
  1. نظام آموزشی وزارت بهداشت باید مفهوم سلامت معنوی و ارتقاء آن را در دانش آموختگان خود متبلور نماید.
 ۲-  از این مفهوم برای ارتقاء سلامت جسم و روان استفاده شود. به نظر می­رسد تاثیرات سلامت معنوی به صورت عمیق، می‌تواند اصلاح قابل ملاحظه‌ای در مشکلات جسم و روان داشته ­باشد و به تبع آن کاهش هزینه‌های این وزارت را به همراه داشته باشد.
۳-  سلامت معنوی پرسنل شاغل در حوزه سلامت به عنوان جمعیت قابل ملاحظه‌ای از کشور باید حفظ و ارتقا یابد.
۴-  انجام مطالعات عمیق علمی، تولید مستندات کارشناسی و ترجمان شواهد برای ذی‌نفعان پررنگ‌تر شود.
چ) راه‌اندازی رشته تخصصی سلامت معنوی در قالب تحصیلات تکمیلی در وزارت بهداشت، لازم می‌باشد؟
این مطالعه و مستندات موجود در شورای عالی برنامه‌ریزی وزارت، نشان می‌دهد فضای کاری لازم در وزارت برای راه اندازی این رشته وجود ندارد. از آنجاییکه گرایش‌های علمی و گروه­ها و دانشکده‌های مرتبط در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری متمرکز هستند، صلاحیت این وزارت خانه بیش از وزارت بهداشت است.
و) اضافه شدن آموزش سلامت معنوی به عنوان یک درس مستقل و با واحد مشخص برای تربیت دانشجویان فعلی در دانشگاه­های علوم پزشکی ضرورت دارد؟
با وجود اهمیت بسیار بالای اهتمام به سلامت معنوی و ارتقای آن در دانشجویان، به نظر نمی­رسد که تعریف واحد درسی جدید راهگشا باشد. مهمترین دلایل آن عبارتند از:
- واحدهای درسی در بعضی رشته‌ها همانند پزشکی بسیار زیاد است.
- مباحث سلامت معنوی باید در بطن تمامی دروس وارد شود.
- یافتن مدرسین توانمند دشوار است.
ه) دفتر مشخصی در وزارت تحت عنوان دفتر سلامت معنوی، ضرورت دارد؟
به نظر می­رسد یک دفتر اداری ذیل یک معاونت، کارایی کافی برای تحقق پیشنهادات فوق را ندارد. لذا پیشنهاد می­گردد تا یک دبیرخانه فعال با کمترین تشکیلات مستقل و مجزا شکل گیرد تا جهت ایجاد هماهنگی درون وزارت، اطلاع‌رسانی و حتی مشارکت سایر سازمان‌ها فعالیت نماید.
هر چند که تلاش‌ها و اقدامات ارزشمندی در حوزه سلامت معنوی در کشور انجام شده، منتهی نیاز به اقدامات جدی‌تر در این خصوص در دانشگاه‌ها احساس می‌شود. لذا ضرورت دارد با توجه به اهمیت موضوع، ضمن تدوین برنامه‌ای منسجم، فعالیت‌های لازم برای کلیه نهادهای مرتبط تعریف و اجرایی گردد.

عالیه میرزایی، ملیکه بهشتی فر، محمد ضیاء الدینی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۴۰۱ )
چکیده

چکیده
زمینه و هدف: در دهه‌های اخیر افزایش بهره‌وری و کاهش خسارات از طریق بهبود رفتارهای نابه‌هنجار کاری، مورد توجه صاحب نظران رفتار سازمانی به‌ویژه پژوهشگران حوزه‌ی سلامت قرارگرفته‌است. رفتار ناهنجار کارمند رفتاری اختیاری است که هنجارهای مهم سازمان را نقض می‌کند و از این طریق خوب بودن سازمان، اعضای آن و یا هر دو را تهدید می‌کند. هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاری‌های رفتاری منابع انسانی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی بود.
روش پژوهش: این پژوهش به‌صورت مقطعی در تابستان ۱۴۰۰ انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه‌ای و دلفی استفاده گردید. با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای عوامل شناسایی و استخراج شد، سپس از خبرگان درخواست شد تا با استفاده از متغیرهای کلامی میزان اهمیت هر یک از عوامل شناسایی شده را مشخص نمایند. در ادامه متغیرهای کلامی به اعداد فازی مثلثی تبدیل و میانگین فازی مثلثی با استفاده از فرمول مینکووسکی فازی‌زدایی شدند و با استفاده از روش دلفی فازی طی ۳ مرحله اتفاق نظر در مورد پیشایندها و رهاوردهای ناهنجاری‌های رفتاری منابع انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی توسط خبرگان حاصل شد و الگوی آن تدوین گردید.
یافته‌ها: در مجموع ۲۱ عامل به عنوان پیشایند و ۱۳ عامل به عنوان رهاوردهای ناهنجاری‌های رفتاری منابع انسانی شناسایی شد که بیشترین میزان موافقت در زمینه پیشایندها با مولفه‌های فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی و کمترین میزان موافقت با مؤلفه­‌های بی‌معنا دانستن جهان هستی، وضعیت جسمانی و جامعه‌پذیری ناقص بوده که کلاً حذف شده‌اند و مهاجرت به عنوان عاملی که کمترین میزان موافقت را داشته، مورد تایید قرار گرفته است. در زمینه رهاوردها نیز بیشترین میزان موافقت با مولفه‌های نارضایتی و کاهش انگیزش و کمترین میزان موافقت با مولفه‌های خودکشی و آزار جنسی شده است.
نتیجه‌گیری: با توجه به اینکه فقر و مشکلات معیشتی و ضعف خودکنترلی مهمترین پیشایندهای ناهنجاری رفتاری شناخته شده‌اند، می‌توان با تلاش در جهت بهبود وضعیت معیشتی کارکنان و افزایش حقوق و مزایای کارکنان و همچنین افزایش توان کارکنان در کنترل خویشتن و بهبود توانایی‌های خودمدیریتی‌شان زمینه کاهش رفتارهای ناهنجار کارکنان را فراهم آورد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb