دوره 3، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 3 شماره 1 صفحات 4-2 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ramezani_Doroh V. Sustainable Improvement of Health System Functions through Health System Strengthening Approach . Manage Strat Health Syst 2018; 3 (1) :2-4
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-136-fa.html
رمضانی درح وجیهه. بهبود پایدار کاردکردهای نظام سلامت از طریق رویکرد توانمندسازی. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1397; 3 (1) :2-4

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-136-fa.html


دکترای تخصصی اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران، تهران، ایران
چکیده:   (3830 مشاهده)
نظام­ های ارائه ­دهنده­ ی مراقبت­ های سلامت، در طول حیات خود با تغییرات بسیاری در زمینه­ های مختلف مواجه­­ اند که بر چگونگی انجام وظایف آن‌ها تأثیرگذار می­ باشند. نظام سلامت ایران نیز مانند بسیاری از این نظام­ ها با این تغییرات مواجه بوده­ است. یکی از آخرین و مهمترین تغییرات در نظام سلامت ایران اجرای طرح تحول نظام سلامت است که منجر به تغییرات گسترده­ ای در رابطه با چگونگی انجام فعالیت­ های آن شده­ است. اما آنچه که مشخص است این است که این طرح نیز با چالش­ هایی روبرو است. از جمله­ مهمترین چالش­ های پیش روی طرح تحول سلامت، مسایل مربوط به عدالت و پایداری منابع مالی طرح می ­باشند. به عبارت دیگر تنها با افزایش مخارج نظام­ سلامت در نظامی که عملکرد ضعیفی داشته باشد لزوماً نمی­توان انتظار بهبود کارکردهای آن نظام در جامعه را داشت. یکی از مهمترین راهکارهای ارائه ­شده برای بهبود کارکردهای نظام ­های سلامت استفاده از رویکرد توانمندسازی نظام ­های سلامت (Health Systems Strengthening (HSS)) است.
 HSS در ابتدا توسط سازمان بهداشت جهانی به منظور تسهیل رسیدن به بخش­­ های مرتبط با سلامت در اهداف توسعه­ ی هزاره ارائه شد. HSS، دربردارنده ­ی راهبرد­ها، پاسخ ­ها و فعالیت­ هایی به منظور توسعه­ ی پایدار نظام سلامت کشورهای مختلف می ­باشد. این رویکرد شامل مؤلفه­ های تأمین مالی نظام سلامت، منابع انسانی، اطلاعات سلامت، ارائه خدمات، زنجیره­­ ی عرضه دارو، و رهبری و حاکمیت نظام سلامت است. فرض اصلی HSS این است که نظام ­های سلامت ضعیف منجر به این می­ شوند که اثربخشی مداخلات دولت ­ها و الگوهای بین ­المللی مربوط به دسترسی و استفاده از خدمات سلامت محدود شوند. به‌کارگیری HSS منجر به گسترش منابع به­ خصوص منابع مورد استفاده برای بهبود حداقل در یک و یا تعداد بیشتری از کارکردهای نظام سلامت به صورتی پایدار خواهد شد. نکته­ ی مورد توجه این است که تعیین مؤلفه­ های HSS به تنهایی منجر به بهبود عملکرد نظام سلامت نمی­ گردد و سیاست­گذاران باید با تفکری سیستمی به HSS بنگرند و روابط چندگانه و تقابل این مؤلفه­ ها با همدیگر را به صورت یک سیستم در نظر بگیرند. به عبارت دیگر، استفاده از HSS به منظور توانمندسازی مؤلفه ­های نظام سلامت با در نظر داشتن تفکر سیستمی منجر به بهبود عملکرد این نظام­ های سلامت خواهد شد.
نظام سلامت هر کشور با چالش ­ها و اولویت­ های متفاوتی روبرو است و نسخه­ ی جامعی از اصلاحات برای تمامی کشورها وجود ندارد. نظام سلامت کشور ایران و به خصوص طرح تحول سلامت نیز، نیازمند ابزارها و راهبردهای مختص خود به منظور شناسایی چالش ­ها و ارائه راه­ حل­ های مورد نیاز می ­باشد. از اینرو انتظار می­ رود با به‌کارگیری راهبردها، فعالیت­ ها و پاسخ­ های HSS و با اتخاذ رویکرد تفکر سیستمی در چهارچوبی از چرخه­ ی پایش، ارزیابی و یادگیری بتوان بهبود کارکردهای طرح تحول سلامت را شاهد بود و به مقابله مؤثر با مشکلات این طرح و در نهایت نظام سلامت به طریقی پایدار و منسجم دست­ یافت.

 
متن کامل [PDF 582 kb]   (1468 دریافت)    
نوع مطالعه: نامه به سردبیر | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1397/3/1 | انتشار: 1398/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb