استادیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی، یزد، ایران
چکیده: (3574 مشاهده)
یکی از مفاهیم عدالت در تأمین مالی نظام سلامت کشورها حمایت از خانوارها در مقابل وقوع و تحمیل هزینههای کمرشکن خدمات سلامت است. در دنیای امروز به دلیل پیشرفت فناوریهای بازیابی سلامت و تأمین پایدار تندرستی، پرداخت هزینههای مرتبط با این خدمات، یکی از بزرگترین مشکلات اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جوامع بشری است.
سالهاست که پرداختهای کمرشکن خدمات سلامت به مشکل بسیاری از خانوادهها و افراد جامعه تبدیل شده است. بهطوریکه در گزارش سالانه جهانی، هزینه های کمرشکن سلامت، سالانه ۴۴ میلیون خانوار را درگیر کرده و به کابوس بسیاری از خانوادهها و افراد جامعه تبدیل شده و اهمیت بسزایی در سیاست بسیاری از کشورهای در حال توسعه پیدا کرده است. هزینههای کمرشکن خدمات سلامت، بهعنوان مخارج صرف شده برای خدمات سلامت که از سطح معینی از توانایی پرداخت خانوار فراتر می رود، تعریف می شود.
این هزینهها بهطور اتوماتیک با افزایش درآمد از بین نمی رود. نظامهای ملی تأمین مالی سلامت باید پروژههایی را طراحی کنند که نه فقط اجازه دهند مردم در موقع نیاز، دسترسی به خدمات داشته باشند؛ بلکه باید از طریق کاهش پرداختهای مستقیم، احتمال مواجه مردم را با هزینههای کمرشکن کاهش دهند. در بلند مدت، هدف باید توسعه مکانیزمهای پیش پرداخت مانند بیمه سلامت اجتماعی، تأمین مالی براساس مالیات یا ترکیباتی از مکانیزمهای پیش پرداخت، باشد. در جهت نیل به چنین مکانیزمهایی، زمینه سیاسی، اجتماعی و اقتصادی از اولویتهای اصلی می باشد و تصمیم گیرندگان لازم است که مواردی نظیر افزایش پوشش بیمه افراد از طریق مکانیزمهای پیش پرداخت، حمایت از افراد فقیر و ناتوان، طراحی بستههای خدماتی، مشخص کردن سطحی از سهم هزینه سلامت برای خانوارها که دچار پرداختهای کمرشکن نشوند را بررسی کنند.
امروزه با اجرای برنامه طرح تحول سلامت در کشورمان، حمایت از افراد در برابر پرداختهای کمرشکن خدمات سلامت بهعنوان یک هدف مطلوب و رضایت بخش سیاستهای سلامت پذیرفته شده است. پس سیاستگذاران لازم است تا مکانیزمهای مطرح شده برای مقابله با این هزینهها را مدنظر قرار دهند تا به هدف خود به صورت پایدار برسند.
نوع مطالعه:
نامه به سردبیر |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/9/17 | انتشار: 1397/9/30