دوره 4، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 4 شماره 2 صفحات 159-148 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kabir M J, Ashrafian Amiri H, Hassanzadeh-Rostami Z, Momtahen R, Zafarmand R, Nasrollahpour Shirvani S D. Achievements and Challenges in Implementing Urban Family Physician Program in Iran: Viewpoint of Managers and Executives. Manage Strat Health Syst 2019; 4 (2) :148-159
کبیر محمدجواد، اشرفیان امیری حسن، حسن زاده‌رستمی زهرا، ممتهن رضا، ظفرمند رسول، نصرالله‌پور شیروانی سیدداود. دستاوردها و چالش های اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در ایران: دیدگاه مدیران و مجریان. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1398; 4 (2) :148-159

استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بابل، بابل، ایران
زمینه و هدف: برنامه پزشک خانواده شهری یکی از اصلاحات نسبتاً بزرگ نظام مراقبت سلامت ایران است که از سال 1391 در استان­ های فارس و مازندران اجرا شد. نظر به گذشت نزدیک به 5 سال از اجرای برنامه، این مطالعه با هدف شناخت دستاوردها و چالش­ های اجرای برنامه پزشک خانواده شهری از دیدگاه مدیران و مجریان انجام گرفت.
روش پژوهش: این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی در زمستان 1395 در استان‌های فارس و مازندران انجام گرفت. جامعه پژوهش مدیران و کارشناسان پایش‌­گر برنامه پزشک خانواده شهری و نمایندگان پزشکان خانواده و مراقبین سلامت بودند که به صورت سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع­ آوری داده ­ها پرسشنامه محقق ساخته حاوی 2 بخش و 15 سؤال بود که روایی آن به تائید رسید. با برگزاری 29 پانل خبرگان، داده‌ها جمع‌آوری و در نرم ­افزار SPSS 23 با آزمون‌های t مستقل و آنووا تحلیل شد.
یافته ها: از کل 647 نفر مورد مطالعه در کل 2 استان با احتساب موارد تکراری، 1540 مورد دستاورد، 2387 مورد چالش و 1641 مورد راهکار عنوان گردید. میانگین تعداد دستاوردها، چالش­ ها و راهکارهای عنوان شده به ازای هر فرد به ترتیب 2/0 ± 2/38، 2/7 ± 3/70 و 2/0 ± 2/54 مورد بود. تکراری­ترین دستاورد، چالش و راهکار ذکر شده به ترتیب، افزایش میزان بیماریابی و مراقبت بیماری­ ها (430 نفر)، عدم پرداخت به موقع به پزشکان (198 نفر) و تامین منابع پایدار جهت پرداخت­ های به موقع (119 نفر) بود. بین میانگین دستاوردها، چالش ­ها و راهکارهای عنوان شده و بعضی از متغیرهای فردی و اجتماعی رابطه معنی­ دار وجود داشت (0/05 < p).
نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد افزایش میزان بیماریابی مهم­ترین دستاورد و عدم پرداخت به موقع بزرگترین چالش­ برنامه بود که باید مورد توجه سیاست­ گذاران قرار گیرد.
دریافت: 1398/1/24 | انتشار: 1398/6/30