Asgari H, Khalesi N, Nasiripour A A, Ziyari R. Factors Affecting Induced Demand in Iran's Health System: A Qualitative Study. Manage Strat Health Syst 2020; 5 (2) :143-154
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-318-fa.html
دانشیار، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد سمنان، دانشگاه آزاد اسلامی، سمنان، ایران ، khalesi_nader@yahoo.com
چکیده: (2682 مشاهده)
زمینه و هدف: تقاضای القایی به مفهوم فروش خدمت غیرضروری به بیماران یا مراجعین با اهداف مختلف در حوزه سلامت تعریف شده است. هدف از این مطالعه شناسایی و ارائه یک چهارچوب جامع از عوامل مؤثر بر تقاضای القایی در نظام سلامت ایران از دیدگاه متخصصان، کارشناسان، ارایه دهندگان و دریافت کنندگان خدمات است.
روش پژوهش: این مطالعه از نوع تحلیل اسناد در مقطع زمانی ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۷ بود. در ابتدا به روش مروری نقلی و جستجو در پایگاههای استنادی معتبر ایران و جهان، فهرستی از مقالات به دست آمد. سپس با پالایش آنها ۱۴ مقاله از پایگاههای داده ایرانی و ۱۰۱ مقاله از پایگاههای استنادی جهانی بررسی و با توجه به هدف پژوهش ۲۰ مقاله مرتبط انتخاب و با مطالعه دقیق آنها به روش تحلیل اسناد، فهرستی از عوامل اصلی و فرعی و مؤلفههای تقاضای القایی شناسایی شد. در مرحله بعد این فهرست با کمک گروه صاحبنظران و کارشناسان خبره، تعدیل و فهرست نهایی به دست آمد.
یافتهها: نتایج نهایی حاصل از تحلیل اولیه و نظرات متخصصان و کارشناسان زبده در رابطه با عوامل مؤثر بر تقاضای القایی، در قالب ۵ مقوله اصلی زیربنایی، اجتماعی، ساختاری سازمانی، اقتصادی، ذینفعان و ۱۸ مقوله فرعی و ۸۲ عامل شناسایی و ارائه شد.
نتیجهگیری: جمعبندی یافتههای این پژوهش نشاندهنده آن است که به دلیل گستردگی و تعدد عوامل و ماهیت پیچیده پدیده تقاضای القایی در نظام سلامت تنها با شناسایی عوامل مرتبط میتوان اثرات ناخواسته آن را مهار کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1399/2/13 | انتشار: 1399/6/30