دوره 7، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 151-140 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadian mansoor S, golkhandan A. Investigating the Relationship between Social Capital and Mental Health in the Provinces of Iran. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (2) :140-151
محمدیان منصور صاحبه، گلخندان ابوالقاسم. بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و سلامت روان در استان‌های ایران. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (2) :140-151

دکتری تخصصی اقتصاد بخش عمومی، دانشکده اقتصاد و علوم اداری، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران ، golkhandana@gmail.com
زمینه و هدف: سرمایه اجتماعی با فراهم‌آوردن حمایت‌های عاطفی و روانی نقش مؤثری در ارتقاء سلامت روان افراد جامعه دارد. بر این اساس، هدف اصلی این مطالعه بررسی اثر سرمایه اجتماعی بر سلامت روان در استان‌های ایران بود.
روش پژوهش: مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با استفاده از داده‌های ترکیبی استان‌های ایران به بررسی رابطه‌ بلندمدت بین شاخص‌ سلامت روان، سرمایه اجتماعی، درآمد سرانه، بیکاری، آموزش و شهرنشینی طی دوره‌ی زمانی 1398-1385 پرداخته است. داده‌های مورد استفاده نیز از بانک مرکزی و مرکز آمار ایران گردآوری شده‌اند. به این منظور بر اساس رهیافت پاتنام و کلمن برای اندازه‌گیری سرمایه اجتماعی، 3 سطح مشارکت، اعتماد و انسجام درنظر گرفته و به‌منظور ترکیب شاخص‌های مورد استفاده در این سطوح، از روش تحلیل عاملی استفاده شد. همچنین، برآورد مدل با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم‌یافته (Generalized Method of Moment: GMM) و تحلیل داده‌ها به کمک نرم‌افزارهای Eviews 9 و Stata 12 انجام شد.
یافته‌ها: براساس نتایج به‌دست‌آمده از برآورد مدل، افزایش سرمایه اجتماعی، شاخص‌ سلامت روان را در استان‌های کشور در بلندمدت بهبود می‌بخشد. 1 درصد افزایش در سرمایه اجتماعی، در بلند‌مدت، نرخ خودکشی را در استان‌های کشور، 0/27 درصد کاهش می‌دهد. بر اساس سایر نتایج، در بلندمدت، درآمد سرانه و تحصیلات اثر مثبت و معنی‌دار و نرخ بیکاری اثر منفی و معنی‌دار بر سلامت روان در استان‌های کشور داشته است.
نتیجه ‌گیری: بر اساس یافته‌های این مطالعه می‌توان گفت که هر اندازه سرمایه اجتماعی بیش‌تری در استان‌های کشور وجود داشته باشد، سلامت روانی بالاتری قابل انتظار است.

متن کامل [PDF 598 kb]   (297 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (199 مشاهده)
دریافت: 1401/2/7 | انتشار: 1401/6/30