Ethics code: 162300427
Salehi Koocheh Baghi S A, Rahmaty M, Kia Kojouri D. Organizational Insentience in the Red Crescent Population: Model Development with a Mixed Methods Approach. Manage Strat Health Syst 2023; 7 (4) :306-321
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-577-fa.html
استادیار، گروه مدیریت، واحد چالوس، دانشگاه آزاد اسلامی، چالوس، ایران ، rahmaty.maryam61@gmail.com
چکیده: (567 مشاهده)
زمینه: با توجه به اهداف عالیه سازمانی، یکی از مهمترین وظایف سازمانها، برانگیختن کارکنان بهعنوان سرمایههای راهبردی سازمان میباشد. پدیده بیحسی سازمانی یکی از اصلیترین چالشها در سالهای اخیر بوده است و ناظر به وضعیتی است که در آن کارمندان سازمان نسبت به محیط سازمانی خود بیانگیزه شدهاند. بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف توسعه مقیاس بیحسی سازمانی در جمعیت هلالاحمر جمهوری اسلامی ایران انجامشده است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر بهصورت ترکیبی در سال ۱۴۰۰ انجام شد. بخش کیفی پژوهش با استفاده از رویکرد داده بنیاد با ۲۱ نفر از خبرگان انتخابشده از طریق نمونهگیری هدفمند و گلوله برفی و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد؛ و بخش کمی با روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزئی و نرمافزار Smart PLS۳ صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی، کلیه مدیران سازمان هلالاحمر شهر تهران به تعداد ۱۱۰ نفر بودند که با روش نمونهگیری تصادفی و بر اساس فرمول کوکران، ۸۵ مورد میباشد که جهت اطمینان بیشتر و کاهش خطای نمونهگیری ۹۰ نفر بهعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمعآوری دادهها در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته بیحسی سازمانی برآمده از مدل تحقیق، شامل ۳۴ گویه در قالب طیف ۵ گانه لیکرت استفاده گردید. سنجش پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و سنجش روایی به روش روایی سازه انجام شد که بر اساس نتایج، هر دو، مورد تأیید قرار گرفتند.
یافتهها: در بخش کیفی پس از ۳ مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، مدل پژوهش شامل ۶ مقوله اصلی (مقوله محوری، شرایط علّی، شرایط مداخلهگر، شرایط زمینهای، راهبردها و پیامدهای بیحسی سازمانی) و ۲۹ مقوله فرعی ارائه گردید. نتایج بخش کمی نشان داد که شرایط علّی با مقدار معنیداری (۰/۰۰۱) و ضریب مسیر (۰/۷۲۵) بر مقوله محوری و شرایط مداخلهگر با مقدار معنیداری (۰/۰۰۳) و ضریب مسیر (۰/۲۲۱)، شرایط زمینهای با مقدار معنیداری (۰/۰۰۲) و ضریب مسیر (۰/۴۱۰) و مقوله محوری با مقدار معنیداری (۰/۰۲۳) و ضریب مسیر (۰/۳۳۴) بر راهبردها تأثیر مثبت و معنیداری داشتند. همچنین راهبردها با مقدار معنیداری (۰/۰۰۱) و ضریب مسیر (۰/۳۴۷) بر پیامدهای فردی و سازمانی بیحسی در جمعیت هلال احمر تهران تأثیر مثبت و معنیداری میگذارند.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد مدل ارائهشده در این پژوهش، مدل مناسبی جهت شناخت و آگاهی مدیران درزمینه ی مفاهیم و مقولههای تأثیرگذار بر بیحسی سازمانی میباشد؛ بنابراین به مدیران جمیعت هلالاحمر پیشنهاد میشود از مدل ارائهشده در این پژوهش برای به حداقل رساندن پدیده بیحسی سازمانی و افزایش بهرهوری کارکنان استفاده نمایند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/7/17 | انتشار: 1401/12/22