دوره 8، شماره 2 - ( 1402 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 129-116 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 5244
Ethics code: ir.bums.REC.1393.404

Mahmoodi A, Taji M, Arabi Ayask F. Evaluating the Performance of Inpatient Wards in Hospitals Affiliated with Birjand University of Medical Sciences Using the Pabon-Lasso Model in the Years before and during the COVID-19 Pandemic. Manage Strat Health Syst 2023; 8 (2) :116-129
محمودی اسیه، تاجی معصومه، عربی آیسک فهیمه. ارزیابی عملکرد بخش‌های بستری بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با استفاده از مدل پابن‌لاسو در سال‌های قبل و حین همه‌گیری کووید-19. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1402; 8 (2) :116-129

کارشناسی ارشد مدیریت بازرگانی، معاونت توسعه مدیریت و منابع، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی بیرجند، بیرجند، ایران ، A.MAHMOODI@BUMS.AC.IR
زمینه و هدف: ارزیابی عملکرد بیمارستان‌ها منجر به افزایش اثربخشی، کارآیی و ارتقای کیفیت خدمات ارائه‌شده و بهبود پاسخگویی به مشتریان می‌گردد. شاخص‌های کارآیی پرکاربردترین ابزار اندازه‌گیری عملکرد بیمارستان‌ها است. شیوع همه‌گیری کووید-۱۹، سیستم مراقبت‌های بهداشتی را در سطوح مختلف با پیامدهای مهمی بر سلامت، اقتصاد و ساختارهای اجتماعی تحت‌تأثیر قرار داده است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد بخش‌های بستری بیمارستان‌های تحت‌پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با استفاده از مدل پابن‌لاسو در سال‌های قبل و حین همه‌گیری کووید-۱۹ بود.
روش پژوهش: مطالعه حاضر به‌صورت مقطعی طی سال‌های قبل از همه‌گیری کووید-۱۹ (۱۳۹۸-۱۳۹۷) و حین همه‌گیری کووید-۱۹ (۱۴۰۰-۱۳۹۹) انجام شد. جامعه پژوهش شامل تمام بخش‌های بستری بیمارستان‌های‌ تحت‌پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بود. عملکرد خدمات و کارایی آن‌ها با استفاده از فرم جمع‌آوری اطلاعات گردآوری و از طریق الگوی پابن لاسو، کارایی بیمارستان مورد تجزیه‌و‌تحلیل قرار‌گرفت. برای ترسیم نمودار پابن‌لاسو، توصیف داده‌ها و بررسی روند تغییرات، از نرم‌افزار Excel استفاده‌شد، بررسی عملکرد خدمات و روند تغییرات دوره قبل و حین همهگیری کووید-۱۹ با استفاده از نرم‌افزار SPSS ۲۲ و آزمون آماری مقایسه زوجی (paired sample t-test) انجام‌شد (معنی‌داری در سطح ۰/۰۵ تعیین گردید).
یافته‌ها: یافته‌های مطالعه حاضر در سال‌های قبل و حین همه‌گیری کووید-۱۹ نشان‌‌داد، نسبت‌های عملکردی درصد اشغال تخت ۲۹/۲۶درصد کاهش، متوسط اقامت بیمار ۶/۹۰ درصد افزایش و میزان گردش تخت سالیانه ۳۲/۸۰درصد کاهش داشته‌است. نتایج آزمون آماری مقایسه زوجی با سطح معنی‌داری ۰/۰۵ نشان‌‌داد در بخش‌های داخلی و CCU (Coronary Care Unit) برای ۳ شاخص عملکردی درصد اشغال تخت، میزان گردش تخت و متوسط اقامت بیمار ارتباط معنی‌داری وجود داشت و در بخش‌ سوختگی ارتباط معنی‌داری وجود نداشت؛ در بررسی سایر بخش‌های جراحی کلیه و مجاری ادراری، جراحی گوش و حلق و بینی، ارتوپدی، روان‌پزشکی، اطفال، عفونی، جراحی عمومی، ICU (Intensive Care Unit) قلب باز، جراحی مغز و اعصاب و قلب و عروق، ۲ شاخص عملکردی درصد اشغال تخت و میزان گردش تخت، در بخش ICU، شاخص عملکردی درصد اشغال تخت و در بخش‌های نوزادان و NICU (Neonetal Intensive Care Unit)، شاخص متوسط مدت اقامت بیمار ارتباط معنی‌داری را نشان دادند. در بررسی کارایی بخش‌ها، تعداد بخش‌های ناحیه کارا از ۳۲/۱۴ به ۲۸/۵۷درصد و تعداد بخش‌های ناحیه ناکارا از ۲۵ به ۲۸/۵۷درصد تغییر یافت؛ همچنین تغییرات مثبتی در وضعیت کارایی بخش‌های ICU قلب باز و نوزادان و تغییرات منفی در وضعیت کارایی بخش‌های اطفال، داخلی، روان‌پزشکی و عفونی در بازه زمانی مورد نظر مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: با ورود همه‌گیری کووید-۱۹، عملکرد خدمات در شاخصهای درصد اشغال تخت و میزان گردش تخت سالیانه و کارایی در بیمارستان‌های تحت‌پوشش دانشگاه علوم پزشکی بیرجند به‌دلیل محدودیت در ارائه خدمات به بیماران کاهش یافت. در طی سال‌های مورد مطالعه، به‌طور میانگین کمتر از یک‌سوم (۳۰/۳۶درصد) بخش‌های بیمارستانی در ناحیه کارا و درنتیجه دارای عملکرد مطلوب بودند؛ لذا ارزیابی مستمر دوره‌ای برای کمک به سیاستگذاران جهت بهره‌برداری از منابع در دسترس با استفاده از مدل پابن‌لاسو و یا دیگر مدل‌ها پیشنهاد می‌گردد.

متن کامل [PDF 852 kb]   (115 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (90 مشاهده)
دریافت: 1402/4/12 | انتشار: 1402/6/29