زمینه و هدف: نوبت کاری، پدیده ای اجتماعی و از جمله عوامل موثر بر عملکرد کارکنان شاغل در حوزه مراقبت های بهداشتی است که اثراتی مهم بر سلامتی آنان می تواند داشته باشد. از این رو، مطالعه حاضر، با هدف تعیین تأثیر نوبت کاری بر بروز مشکلات بهداشتی و همچنین ریسک فاکتور های ایجاد کننده آن در پرستاران شاغل در بیمارستانهای آموزشی شیراز انجام شد.
روش پژوهش: مطالعه حاضر به صورت تحلیلی مقطعی بر روی 189 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستانهای نمازی و شهید فقیهی شیراز که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد Survey of Shift Workers بود. داده ها از طریق نرم افزار SPSS 16 و با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که بالاترین میزان شیوع مشکلات ناشی از نوبتکار مربوط به اختلال در زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی نوبتکاران بود. همچنین، انتخاب اجباری نظام نوبت کاری، رضایت شغلی را کاهش داده است (0/001 = p ).
نتیجه گیری: با توجه به آثار و عوارض احتمالی جسمی چون بیماریهای قلبی- عروقی و اختلال در آهنگ سیرکادین و نیز بروز اختلالات روانی در پرستاران، لازم است مدیران پرستاری در برنامه ریزیهای کاری دقت نظر بیشتری در رابطه با عواملی همچون سن و سابقه کاری افراد در انتخاب شیفتها داشته باشند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |