Kabiri Naeini M, Hosseini M, Elahi Z. The Effect of Social Support on the Motivation of Health Workers of Yazd with the Mediating Role of Job Stress. Manage Strat Health Syst 2023; 7 (4) :347-355
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-616-fa.html
کبیری نائینی مهدی، حسینی محترم السادات، الهی زینب. بررسی تأثیر حمایت اجتماعی بر انگیزه کارکنان بخش سلامت و درمان شهر یزد با نقش میانجی استرس شغلی. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (4) :347-355
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-616-fa.html
استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران ، kabiri@pnu.ac.ir
چکیده: (367 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به تأثیر انگیزه کارکنان بر کمیت و کیفیت عملکرد آنها، لازم است متغیرهای تقویتکننده و تضعیفکننده انگیزه موردتوجه مدیران قرار گیرد. حمایت اجتماعی به معنی احساس پذیرفته شدن از سوی جامعه و ارج نهادن به خدمات کارکنان از سوی مردم میباشد که تأثیر بسزایی در کاهش تنشهای شغلی و ارتقاء انگیزه کارکنان دارد. استرس شغلی پدیدهای است که کارکنان در شرایط مواجهه با انتظارات فراتر از ظرفیت شناختهشده خود گرفتار آن میشوند که بهصورت تأثیرات فیزیولوژیک، روانشناختی و رفتاری بروز میکند. هدف مطالعه حاضر بررسی تأثیر حمایت اجتماعی بر انگیزه کارکنان با نقش میانجی استرس شغلی در بخش سلامت و درمان یزد بود.
روش پژوهش: مطالعه حاضر بهصورت مقطعی در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ انجام گردید. جامعه آن را کارکنان بخش سلامت و درمان شهر یزد تشکیل دادند. حجم نمونه ۳۴۶ نفر با استفاده از فرمول کوکران محاسبه گردید و روش نمونهگیری بهصورت تصادفی ساده انجام شد. دادههای موردنیاز بهوسیله ۳ پرسشنامه استاندارد: هاینس و همکاران، پری و کارناواق و همکاران جمعآوری شد. روایی همگرا، واگرا، محتوایی و ضریب پایایی ترکیبی پرسشنامه با نظر اساتید رشته مدیریت و صاحبنظران بخش سلامت و درمان یزد تائید؛ و با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ، همسانی درونی آن مورد تائید قرار گرفت. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرمافزارهای SPSS ۲۰ و AMOS ۱۸ استفاده شد.
یافتهها: ۳ فرضیه پژوهش از طریق آزمون مسیر و مدل معادلات ساختاری تائید شدند. یافتهها نشان داد، حمایت اجتماعی با مقدار بحرانی (۳/۱۶۳) و ضریب مسیر (۰/۸۵) بر انگیزه کارکنان اثر مثبت و معنیداری (۰/۰۰۲ = p) دارد. حمایت اجتماعی با مقدار بحرانی (۲/۹۹۶ -) و ضریب مسیر (۰/۱۷ -) بر استرس شغلی اثر منفی و معنیداری (۰/۰۴۲ = p) دارد، همچنین استرس شغلی با مقدار بحرانی (۲/۳۰۸ -) و ضریب مسیر (۰/۲۸ -) بر انگیزه کارکنان اثر منفی و معنیداری (۰/۰۰۱ = p ) میگذارد. درنهایت، استرس شغلی با آماره آزمون (۲/۱۲) در مسیر این دو متغیر نقش میانجی را ایفا میکرد.
نتیجهگیری: با گستردهتر شدن حمایت اجتماعی، سلامت روانی و انگیزه شغلی افراد افزایشیافته و درنهایت موجب کاهش عوامل مرتبط با استرس خواهد شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/7/23 | انتشار: 1401/12/22