دوره 2، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 2 شماره 1 صفحات 56-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hatam N, Siavashi E, Ghorbani M, Yusefi A. The Relationship between Gender Inequality Index and Indicators Related to Children in Countries with Different Income Levels: An Ecologic Study. Manage Strat Health Syst 2017; 2 (1) :48-56
حاتم ناهید، سیاوشی الهام، قربانی محمد، یوسفی ‌علیرضا. ارتباط نابرابری جنسیتی و شاخص‌های مربوط به کودکان در کشورهای با سطوح درآمد مختلف: یک مطالعه اکولوژیک. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1396; 2 (1) :48-56

دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی، شیراز، ایران ، siavashiel@gmail.com

زمینه و هدف: نابرابری جنسیتی نشان‌دهنده کاهش توسعه انسانی درنتیجه نابرابری بین زنان و مردان است که آسیب‌پذیری نسبت به بیماری‌ها را شکل می‌دهد. لذا در این مطالعه نابرابری جنسیتی در کشورهای جهان بر اساس درآمد آن‌ها بررسی و رابطه این نوع نابرابری با شاخص‌های مربوط به کودکان مورد تحلیل قرار گرفت.
روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی بود که تمامی کشورهای جهان را از نظر شاخص‌های نابرابری جنسیتی و شاخص‌های مربوط به کودکان مورد بررسی قرار داد. داده‌ها مربوط به سال 2013 بود که از سایت‌های سازمان‌های بانک جهانی و ملل متحد استخراج گردید. برای بررسی ارتباط بین متغیرها بر حسب نیاز از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از  نرم‌‌افزار  SPSS 20انجام گرفت.
یافته‌ها: بر اساس نتایج، تفاوت آماری معنی‌داری از نظر نابرابری جنسیتی در کشورهای با سطوح درآمد مختلف وجود دارد (0/05 p <). همچنین، بین شاخص نابرابری جنسیتی با مرگ ‌و‌ میر کودکان زیر 5 سال و مرگ ‌و ‌میر نوزادان در کشورهای با سطوح درآمدی مختلف رابطه آماری معنی‌دار مثبتی وجود دارد. این ارتباط آماری معنی‌دار در مورد متغیر درصد کودکان 32-12 ماهه واکسینه شده علیه سرخک در کشورهای با درآمد بالا وجود نداشت (0/389p =  و 0/932p = ).
نتیجه‌گیری: افزایش نابرابری جنسیتی موجب افزایش مرگ ‌و میر نوزادان و کودکان زیر 5 سال شده و درصد پوشش واکسیناسیون در کودکان را کاهش می‌دهد. این موضوع در کشورهایی با درآمد کمتر، بیشتر است. بنابراین، برای کاهش مرگ‌ و میر کودکان فقط انجام مداخلات بهداشتی و درمانی کافی نیست و بایستی به عوامل فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی توجه شده و سیاست‌های بین بخشی تدوین و اجرا گردد.

دریافت: 1395/11/5 | انتشار: 1396/3/30