زمینه و هدف: نابرابری جنسیتی نشاندهنده کاهش توسعه انسانی درنتیجه نابرابری بین زنان و مردان است که آسیبپذیری نسبت به بیماریها را شکل میدهد. لذا در این مطالعه نابرابری جنسیتی در کشورهای جهان بر اساس درآمد آنها بررسی و رابطه این نوع نابرابری با شاخصهای مربوط به کودکان مورد تحلیل قرار گرفت.
روش پژوهش: مطالعه حاضر، مطالعه ای تحلیلی بود که تمامی کشورهای جهان را از نظر شاخصهای نابرابری جنسیتی و شاخصهای مربوط به کودکان مورد بررسی قرار داد. دادهها مربوط به سال 2013 بود که از سایتهای سازمانهای بانک جهانی و ملل متحد استخراج گردید. برای بررسی ارتباط بین متغیرها بر حسب نیاز از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه استفاده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 20انجام گرفت.
یافتهها: بر اساس نتایج، تفاوت آماری معنیداری از نظر نابرابری جنسیتی در کشورهای با سطوح درآمد مختلف وجود دارد (0/05 p <). همچنین، بین شاخص نابرابری جنسیتی با مرگ و میر کودکان زیر 5 سال و مرگ و میر نوزادان در کشورهای با سطوح درآمدی مختلف رابطه آماری معنیدار مثبتی وجود دارد. این ارتباط آماری معنیدار در مورد متغیر درصد کودکان 32-12 ماهه واکسینه شده علیه سرخک در کشورهای با درآمد بالا وجود نداشت (0/389p = و 0/932p = ).
نتیجهگیری: افزایش نابرابری جنسیتی موجب افزایش مرگ و میر نوزادان و کودکان زیر 5 سال شده و درصد پوشش واکسیناسیون در کودکان را کاهش میدهد. این موضوع در کشورهایی با درآمد کمتر، بیشتر است. بنابراین، برای کاهش مرگ و میر کودکان فقط انجام مداخلات بهداشتی و درمانی کافی نیست و بایستی به عوامل فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی توجه شده و سیاستهای بین بخشی تدوین و اجرا گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |