دوره 8، شماره 3 - ( 1402 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 250-238 | برگشت به فهرست نسخه ها

Research code: 162617145
Ethics code: 162617145


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hashemi Shiri R, Dehghan Tafti M A, Alavirad A, Ghafoori M H. Asymmetric Effects of Exchange Rate Shocks on Urban Household Health Expenditures in Iran. Manage Strat Health Syst 2023; 8 (3) :238-250
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-644-fa.html
هاشمی شیری رضا، دهقان تفتی محمد علی، علوی راد عباس، غفوری محمدحسین. اثرات نامتقارن شوک‌های نرخ ارز بر هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارهای شهری در ایران. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1402; 8 (3) :238-250

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-644-fa.html


استادیار گروه اقتصاد، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران ، madehghan3g@gmail.com
چکیده:   (400 مشاهده)
زمینه و هدف: شواهد اقتصاد ایران نشان می‌دهد بسیاری از متغیرهای اقتصادی ازجمله هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارها می‌تواند تحت تأثیر شوک‌های ارزی قرار گیرد. بر اساس مطالعات پیشین افزایش نرخ ارز از دو کانال افزایش عمومی قیمت‌ها و همچنین افزایش قیمت داروها و لوازم پزشکی وارداتی، هزینه‌های بهداشت و درمان را افزایش می‌دهد. در این مطالعه اثرات نامتقارن نرخ ارز غیر‌رسمی بر هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارهای شهری در ایران مورد تجزیه‌وتحلیل قرارگرفته است.
روش پژوهش: مطالعه کاربردی حاضر با استفاده از داده‌های سری زمانی به بررسی اثرات کوتاهمدت و بلندمدت شوک‌های مثبت و منفی نرخ ارز غیر‌رسمی، تولید ناخالص داخلی و انتشار گاز CO۲ بر هزینه‌های بهداشت و درمان خانوار‌های شهری در دوره زمانی ۱۳۹۸-۱۳۵۰ پرداخته است. داده‌ها از پایگاه اطلاعاتی مرکز آمار و بانک مرکزی جمع‌آوری گردید. جهت بررسی مانایی داده‌ها از آزمون فیلپس-پرون و دیکی فولر تعمیم‌یافته و برای بررسی ثبات ضرایب از آزمون‌های مجموع تجمعی و مجموع مجذور تجمعی استفاده شد. جهت بررسی پویایی کوتاه‌مدت و تعدیل به سمت بلندمدت تخمین الگوی تصحیح خطا اجرا شد. مدل رگرسیونی با استفاده از روش خود رگرسیونی با وقفه‌های توزیعی غیرخطی و با استفاده از نرم‌افزار Eviews ۱۲ تخمین زده شد. پس از تخمین آزمون‌های تشخیصی شامل آزمون‌ والد، نرمالیتی، ناهسمانی واریانس و خودهمبستگی اجرا شد.
یافته‌ها: نتایج نشان داد افزایش نرخ ارز در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت اثر مثبت و معنی‌داری بر هزینه‌های بهداشت و درمان دارد و کاهش آن اثر معنی‌داری ندارد. به‌این‌ترتیب اثر شوک‌های ارزی نامتقارن بود. بر این اساس، ۱ درصد افزایش نرخ ارز غیررسمی، موجب افزایش ۰/۲۳۷درصدی هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارها در کوتاه‌مدت و ۰/۵۵درصدی در بلند‌مدت شده است. علاوه بر این، ۱ درصد افزایش تولید ناخالص داخلی منجر به ۰/۴۹درصد افزایش در هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارها در کوتاه‌مدت و ۱/۵۷درصد افزایش در بلندمدت شده است. درنهایت، ۱ درصد افزایش انتشار  CO۲ منجر به ۱/۴۹درصد افزایش در هزینه‌های بهداشت و درمان خانوارها در بلندمدت شده است.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج، پیشنهاد می‌شود پس از شوک‌های افزایشی ارز و کاهش‌های احتمالی بعدی، به دلیل ماندگاری اثرات شوک‌ها تا ۳ سال، سیاست‌های حمایتی برای تأمین هزینه‌های بهداشت و درمان، به‌ویژه دهک‌های کم‌درآمد متوقف نشود.
 
متن کامل [PDF 914 kb]   (169 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (146 مشاهده)  
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/4 | انتشار: 1402/9/29

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb