Amrollahi Biuki N, Azhdari A, Safaei F, Shaker Ardakani M. Ranking Competencies of Managers with the Combined Method of Dimtel and Network Analysis
(Case study: Public Hospitals of Yazd Province). Manage Strat Health Syst 2023; 8 (3) :293-308
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-697-fa.html
امراللهی بیوکی ناهید، اژدری علی، صفایی فرشته، شاکر اردکانی محمد. رتبه بندی شایستگیهای مدیران با روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه
(مورد مطالعه: بیمارستانهای دولتی استان یزد). راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1402; 8 (3) :293-308
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-697-fa.html
استادیار، گروه مدیریت دولتی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه اردکان، یزد، ایران ، amrolahi.n@ardakan.ac.ir
چکیده: (314 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: موفقیت هر سازمانی بستگی به تخصص و شایستگی نیروی انسانی و بهویژه مدیران آن دارد. شایستگی بهعنوان دانش و مهارت لازم برای انجام شغل تعریف میشود. هدف از پژوهش حاضر رتبه بندی شایستگیهای مدیران بر اساس مدل شایستگی دولیویز و هیگز (۲۰۰۵) بود که با استفاده از فنون تصمیمگیری چند معیاره (روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه) در بیمارستانهای دولتی استان یزد انجام شد.
روش پژوهش: این پژوهش از نظر رویکرد، استقرایی بوده و بهروش کمی در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ در بیمارستانهای دولتی استان یزد انجام شد. در این پژوهش از تکنیکهای تصمیمگیری چند معیاره که شامل روش ترکیبی دیمتل و تحلیل شبکه بود، استفاده گردید. جامعه آماری جمعی از خبرگان منابع انسانی و مدیران ارشد بیمارستانهای دولتی استان یزد در نظر گرفته شدند. نمونهگیری ابتدا بهصورت قضاوتی و سپس بهشیوه گلوله برفی و از طریق معرفی خبرگان و بر اساس امکان دسترسی به آنها انجامگرفت و تعداد ۱۵ نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از استخراج داده ها از پرسشنامههای خبرگان و بهمنظور ارزیابی روابط موجود میان شاخصها از روش دیمتل استفاده شد.
یافتهها: در پژوهش حاضر با توجه بهنظر خبرگان، مدل شایستگی دولیویز و هیگز (۲۰۰۵) در نظر گرفته شد که شامل ۳ بعد مدیریتی، شخصی و فکری بود. بعد شایستگی مدیریتی شامل مولفههای موفقیت، توانمند سازی، توسعه، ارتباط گیرا و موثر، مدیریت منابع، بعد شایستگی فکری شامل مولفههای قضاوت و تحلیل انتقادی، چشمانداز و آیندهنگری و دیدگاههای استراتژیک و بعد شایستگی شخصی شامل مولفههای خودآگاهی، تابآوری احساسی، درک شهودی، حساسیت بین فردی، نفوذ، انگیزه و وجدان میباشند. بر اساس نتایج حاصل از سوپر ماتریس تحلیل شبکهای، وزنهای شایستگی بهترتیب اولویت عبارت بودند از شایستگی مدیریتی، فکری و شخصی. در شایستگی مدیریتی، مولفه مدیریت منابع، در شایستگی شخصی، مولفه نفوذ و در شایستگی فکری، مولفه آینده نگری و چشم انداز از اهمیت بیشتری برخوردار بودند.
نتیجه گیری: مدیران بیمارستانها بهمنظور موفقیت هرچه بیشتر در دستیابی بهاهداف و چشم انداز آینده باید در راستای تقویت شایستگیهای خود تلاش کنند؛ زیرا بهبود شایستگی مدیران، به آنها در بهکارگیری مؤثر منابع، پاسخگویی بهتر به مراجعان و دستیابی به اهداف، مطابق با استانداردهای اعتباربخشی بیمارستانهای دولتی استان یزد یاری میرساند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/4/13 | انتشار: 1402/9/29