دوره 9، شماره 3 - ( 1403 )                   جلد 9 شماره 3 صفحات 233-212 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barkhordari Firouzabadi M, Rahravi Poodeh S, Tabaeian S M, Afshani S A. Recognition of effective Factors on Social Health in Iran (Systematic Review of Persian Research from 2019 to 2024). Manage Strat Health Syst 2024; 9 (3) :212-233
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-791-fa.html
برخورداری فیروزآبادی مهدیه، رهروی پوده ساناز، طبائیان سیده مرضیه، افشانی سید علیرضا. شناسایی مؤلفه‌های تأثیرگذار بر سلامت اجتماعی در ایران (مرور سیستماتیک پژوهش‌های فارسی در بازه زمانی 1398 الی 1402). راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1403; 9 (3) :212-233

URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-791-fa.html


استادیار، گروه معماری، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، sanazrahravi@gmail.com
چکیده:   (172 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: سلامت اجتماعی در کنار سلامت جسمانی و روانی از ارکان سلامت جامعه می‌باشد. موضوع سلامت اجتماعی و مؤلفه‌های تأثیرگذار بر آن، از موضوعات موردتوجه پژوهشگران ایرانی در دو دهه اخیر می‌باشد. هدف از این پژوهش، شناسایی مؤلفه‌های تأثیرگذار بر سلامت اجتماعی در مطالعات انجام‌گرفته در ایران می‌باشد. پژوهش حاضر می‌تواند به پژوهشگران علوم مختلف، جهت یافتن شکاف‌های تحقیقاتی و آشکارسازی زمینه‌های جدید پژوهشی در این حوزه یاری رساند.
روش پژوهش: مطالعه حاضر، یک مطالعه مروری سیستماتیک می‌باشد و کلیه مقالات فارسی مرتبط با موضوع، در بازه زمانی ۱۳۹۸ الی ۱۴۰۲ با جستجوی نظام‌مند در پایگاه‌های معتبر در دسترس شامل گوگلاسکولار، پایگاههای اطلاعاتی علمی جهاد دانشگاهی، پرتال جامع علوم انسانی، پایگاه مجلات تخصصی نورمگز و بانک اطلاعات نشریات کشور با کلیدواژه‌های "سلامت" و "سلامت اجتماعی" بازیابی گردید. از ۷۹۸ مقاله یافت شده، درنهایت ۷۱ مقاله با استفاده از چک‌لیست پریزما ازنظر کیفیت ارزیابی و با توجه ‌به معیارها و ملاک‌های ورودی موردنظر به‌عنوان پژوهش‌های نهایی مرتبط با موضوع انتخاب شد.
یافته‌ها: براساس نتایج این پژوهش، مؤلفه‌های تأثیرگذار بر سلامت اجتماعی را می‌توان در ۸ گروه اصلی شامل مؤلفه‌های فردی، شغلی، اقتصادی، فرهنگی، محیطی، جسمی-روانی، اجتماعی و اعتقادی-سیاسی دسته‌بندی کرد. از میان مؤلفه‌های اصلی، مؤلفه اجتماعی و از میان مؤلفه‌های فرعی نیز به ترتیب حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، امنیت اجتماعی و دین‌داری بیشترین میزان تأثیرگذاری مثبت را بر سلامت اجتماعی داشته‌اند.
نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از مطالعه بیانگر آن است که از میان رشتههای مختلف علمی، غالب پژوهشها توسط پژوهشگران حوزه جامعهشناسی و علوم اجتماعی صورت گرفته و از میان مؤلفه‌های مؤثر بر سلامت اجتماعی کمترین میزان مطالعات مربوط به مؤلفه محیطی بوده است. لذا؛ پیشنهاد می‌گردد پژوهشگران رشته‌هایی که تاکنون سهم کمتری در ارتقای این بعد از سلامت در منابع علمی داشته، گامی مؤثر در این حوزه مطالعاتی بردارند و در حوزه عملی نیز، سیاستگذاران و محققان سلامت اجتماعی این برنامه را در رأس فعالیتهای خود قرار داده و در نظام برنامهریزی، آموزش و سیاستگذاری کشور توجه ویژه‌ای به این مسئله داشته باشند.
 
متن کامل [PDF 1134 kb]   (119 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (40 مشاهده)  
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1403/6/14 | انتشار: 1403/9/28

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله راهبردهای مدیریت در نظام سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Management Strategies in Health System

Designed & Developed by : Yektaweb