Kabiri Naeini M, Elahi Z, Kamali Zarch A. Identifying and prioritizing the key factors affecting waste management in the healthcare sector using the Fuzzy Dematel method. Manage Strat Health Syst 2024; 9 (3) :246-262
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-793-fa.html
کبیری نائینی مهدی، الهی زینب، کمالی زارچ احمد. شناسایی و اولویتبندی عوامل کلیدی مؤثر بر مدیریت پایدار پسماند در بخش بهداشت و درمان با استفاده از روش دیمتل فازی. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1403; 9 (3) :246-262
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-793-fa.html
استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه پیام نور تهران، تهران، ایران
چکیده: (145 مشاهده)
چکیده
زمینه و هدف: پسماندهای بیمارستانی بهعنوان یکی از آلایندههای پرخطر، دارای اهمیت فراوانی هستند. با افزایش روزافزون حجم پسماندهای بهداشتی و افزایش آگاهی و مطالبات مردم، مدیریت پایدار پسماندهای بهداشتی اهمیت فزایندهای پیداکرده است. هدف این پژوهش شناسایی و اولویتبندی عوامل کلیدی مؤثر بر مدیریت پایدار پسماند در بخش بهداشت و درمان میباشد.
روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی کمی-کیفی (آمیخته) است. ابتدا با مرور ادبیات موجود، تعداد ۱۰ عامل مؤثر بر مدیریت پایدار پسماند بهداشتی شناسایی شد. نمونهگیری در هر دو بخش کمی و کیفی، بهصورت هدفمند و از طریق مشاهدات در دسترس انجامشده است. بخش کیفی شامل مصاحبه های باز با مدیران و کارشناسان بود. سپس با جمعآوری نظرات و با استفاده از تکنیک دیمتل فازی اولویت بندی عوامل اثرگذار و اثرپذیر انجام شد.
یافته ها: در این تحقیق با بررسی ادبیات موجود و مصاحبه های انجام شده، ۱۰ عامل شناسایی شد. این عوامل با اجرای تکنیک دیمتل فازی به دو دسته کلی عوامل اثرگذار و عوامل اثرپذیر تقسیم بندی شدند، که اولویت بندی آنها به صورت: عوامل اثرگذار به ترتیب: فرهنگ سازمان مراقبتهای بهداشتی سبز و تشویق بازیافت پسماند، ترویج بهترین شیوههای مدیریت پایدار پسماند، تقویت برنامههای آموزشی مدیریت پایدار پسماند، بهبود آگاهی زیستمحیطی کارکنان مراقبتهای بهداشتی، برنامهریزی مدیریت پایدار پسماند، ایجاد نگرش مثبت نسبت به مدیریت پایدار پسماند و عوامل اثرپذیر به ترتیب: چارچوب قانونی مناسب برای حمایت از مدیریت پایدار پسماند، ایجاد زیرساختهای لازم برای مدیریت پسماند، فنآوریهای بهداشتی پسماند و سازگار با محیط زیست و خرید مبتنی بر الزامات زیستمحیطی میباشد.
نتیجه گیری: بر مبنای یافته های این پژوهش جهت کاهش مخاطرات مربوط به آلایندههای بهداشتی لازم است برنامه های آموزشی مرتبط با این موضوع در بیمارستانها طراحی شود تا از یکسو نگرش مثبت نسبت به اهمیت توجه به کنترل پسماندهای بهداشتی برای کارکنان ایجاد شود و از سوی دیگر فعالیتهای مناسب به آنها آموزش داده شود. همچنین از سوی دولت قوانین کنترلی و ممیزی های دورهای در ارتباط با این موضوع اجرا شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1403/6/15 | انتشار: 1403/9/28