Ethics code: IR.IUMS.REC.1397.1330
Rajabi M, Ebrahimi P, AryanKhesal A. Identifying Solutions for Capacity Building of Health Sector Non-Governmental Organizations. Manage Strat Health Syst 2025; 9 (4) :304-313
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-810-fa.html
استادیار، گروه آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اراک، اراک، ایران ، ma.rajabi@arakmu.ac.ir
چکیده: (55 مشاهده)
زمینه و هدف: توسعه ظرفیت یا ظرفیتسازی در سازمانهای مردمنهاد (سمنها)، ضمن کمک به انجام بهتر وظایف، دستیابی به اهداف، بهبود عملکرد و توانایی انطباق آنها با شرایط متغیر، به ایفای نقش مؤثرتر آنها در ارتقای سلامت جامعه کمک میکند. این مطالعه با هدف شناسایی استراتژیها و راهکارهای توسعه ظرفیت سمنهای سلامت در ایران انجام شد.
روش پژوهش: مطالعه اکتشافی حاضر، در سالهای ۱۴۰۱-۱۴۰۰، بهصورت کیفی انجام شد. اطلاعات این مطالعه، با انجام ۲۴ مصاحبهی عمیق نیمه ساختاریافته با افراد شاغل در سازمانهای دولتی مرتبط با سلامت و سمنهای سلامت جمعآوری گردید. انتخاب این افراد به صورت غیرتصادفی و از طریق نمونهگیری هدفمند با حداکثر تنوع انجام شد. دادههای جمعآوریشده با استفاده از روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرمافزار MaxQDA ۱۰ تحلیل شد.
یافتهها: براساس تحلیل دادههای حاصل از مصاحبههای انجامشده، وجود برنامه استراتژیک، اصلاح ساختار تشکیلاتی سمنها، شفافیت عملکردی و مالی، تأمین نیروی انسانی، جلب حمایت جامعه، دولت و سازمانهای مرتبط، تشکیل بانک اطلاعاتی سمنها، شبکهسازی سمنها، معرفی سمنها به جامعه، دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی، ۱۱ راهکار توسعه ظرفیت سمنهای سلامت در ایران میباشند. این راهکارها در ۵ درونمایه اصلی شامل برنامهریزی، سازماندهی، شفافیت و پاسخگویی، مدیریت منابع و تبلیغات و شبکهسازی، دستهبندی شدند.
نتیجهگیری: سمنهای سلامت برای موفقیت و نقشآفرینی مؤثرتر، ناگزیر به تقویت و توسعه ظرفیت خود میباشند .تمرکز بر بهبود روشهای برنامهریزی، سازماندهی، شفافیت و پاسخگویی، مدیریت منابع و تبلیغات و شبکهسازی، اصلیترین راهکارهای توسعه ظرفیت سمنهای سلامت در ایران میباشند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1403/9/5 | انتشار: 1403/12/25