Haddadi V, Mehrabi J, Ataee M. Designing and Explaining the Model of Job Enrichment with the Emphasis on Employee's Behavioral Dimension in Social Security Organization. Manage Strat Health Syst 2022; 7 (3) :260-280
URL:
http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-586-fa.html
حدادی ولی، محرابی جواد، عطایی محمد. طراحی و تبیین مدل غنیسازی مشاغل با تأکید بر بعد رفتاری کارکنان در سازمان تأمین اجتماعی. راهبردهای مدیریت در نظام سلامت. 1401; 7 (3) :260-280
URL: http://mshsj.ssu.ac.ir/article-1-586-fa.html
استادیار، گروه مدیریت دولتی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران ، mehrabijavad@qiau.ac.ir
چکیده: (608 مشاهده)
زمینه و هدف: غنیسازی شغلی به عنوان یکی از تکنیکهای طراحی شغل بر انگیزهبخشی درونشغلی در وظایف و مسئولیتهای شغلی تأکید دارد تا بدین طریق به نتایج رفتاری مطلوب دست یافت. هدف این مطالعه طراحی و تبیین مدل غنیسازی مشاغل با تأکید بر بعد رفتاری کارکنان در سازمان تأمین اجتماعی بودهاست.
روش پژوهش: روش پژوهش آمیخته و مبتنی بر تحلیل محتوای کیفی و آزمون معادلات ساختاری در بخش کمی بودهاست. دادههای کیفی بر اساس مصاحبههای نیمهساختاریافته با روش نمونهگیری هدفمند قضاوتی از ۱۴ نفر (خبره دانشگاهی و مدیران و معاونین تأمین اجتماعی تهران) و دادههای کمی مبتنی بر پرسشنامه ۶۶ سؤالی و در طیف لیکرت ۵ گزینهای در میان ۳۲۷ نفر از کارکنان سازمان تأمین اجتماعی تهران با فرمول کوکران و نمونهگیری در دسترس بهدستآمد. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادههای کیفی از رویکرد کدگذاری برای تحلیل متن مصاحبهها و از آزمون SEM در نرمافزار2 Smart PLS جهت سنجش فرضیهها استفاده شد.
یافتهها: یافتههای کیفی ناظر بر مؤلفههایی همچون سیاستگذاریهای شغلی (توسعه منابع شغلی، توسعه ساختار کارمندیابی، توسعه برند مشاغل، مدیریت وظایف شغلی)؛ گرایشها به غنیسازی شغلی (غنیسازی در ویژگیهای اصلی شغل، غنیسازی در ویژگیهای دانشی شغل، غنیسازی در ویژگیهای اجتماعی شغل)؛ ادراکات روانشناختی کارکنان از شغل؛ عوامل محیطی (شرایط محیط شغلی، جو سازمانی، جو تیمی، فرهنگ سازمانی، سبک رهبری)؛ و پاسخهای رفتاری (نگرشها، عملکرد، انگیزشی، رفاه روانشناختی، رفتاری، شناختی)، در ساختار غنیسازی مشاغل بودهاست. یافتههای کمی نیز نشان دادند مؤلفههای سیاستگذاریهای شغلی و عوامل محیطی تأثیر بهسزایی در پویایی گرایشها به غنیسازی شغلی دارد. همچنین، گرایشها به غنیسازی شغلی هم بهطورمستقیم و هم غیرمستقیم از طریق ادراکات روانشناختی کارکنان توانسته است مؤلفهی پاسخهای رفتاری را متأثر سازد.
نتیجهگیری: تأکید پارادایم این پژوهش بر اهمیت نگاه کلگرایانه با قابلیتپویایی به موضوع غنیسازی مشاغل بودهاست؛ بهگونهایکه، سازمانهای بیمهای جهت افزایش تحققپذیری غنیسازی مشاغل، نیازمند توجه به ۲ عامل سیاستگذاریهای شغلی و عوامل محیطی درونسازمانی هستند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/5/5 | انتشار: 1401/9/29