با اینکه فرایند واکسیناسیون در بسیاری از کشورهای جهان آغاز شده است، اما متخصصان امر بیان میکنند که برای مقابله با این ویروس راهی طولانی در پیش است و مدت زمان زیادی طول خواهد کشید تا واکسن اثر قابل ملاحظهای داشته باشد (1). با شروع واکسیناسیون در کشور ما نیز، سؤالات زیادی در ذهن افراد در خصوص لزوم تداوم رعایت پروتکلهای بهداشتی ایجاد شده است و اینکه چه مدت بعد از دریافت واکسن میتوان به فعالیتهای عادی بازگشت و رعایت پروتکلها را به حداقل رساند و یا حتی کنار گذاشت. طبق گزارشات مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا (Centers for Disease Control and prevention: CDC) اگرچه انتظار میرود از حدود 2 هفته بعد از دریافت دومین دوز واکسن، ایمنی قابل ملاحظهای ایجاد شود (2) ولی به دلایلی که در ادامه به آنها اشاره میشود، لازم است کماکان رفتارهای مناسب بهداشتی رعایت گردد و افراد واکسینه شده احتیاطهای لازم را مدنظر قرار دهند چرا که دریافت واکسن به منزله پایان اقدامات بهداشت عمومی و پیشگیرانه نمیباشد.
- عدم کارایی 100 درصدی واکسنها
واکسن کووید-19 نیز همانند سایر واکسنهای استفاده شده در طول تاریخ، اگرچه از نظر فردی ایمنی خوبی میتواند ایجاد کند اما کارایی 100 درصدی ندارد و در بهترین حالت تا حداکثر 95 درصد میتواند از ابتلا به کووید-19 پیشگیری کند (3)، بنابراین هنوز احتمال اندکی برای ابتلا وجود دارد و بایستی با استفاده از همه روشهای پیشگیری، این احتمال اندک را نیز کاهش داد. همچنین دادههای اولیه نشان میدهد که واکسنها ممکن است در برابر برخی گونهها تأثیر کمتری داشته باشند (4).
- عدم واکسیناسیون کامل افراد
در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای جهان، درصد اندکی از افراد جامعه واکسن را دریافت کرده و واکسینه شدهاند و طبق گزارشات تا تاریخ 29 ژوئن 2021، حدود 85/4 درصد از جمعیت ایران حداقل یک دوز واکسن دریافت کرده اند (5). برای ایجاد ایمنی کافی و مطلوب باید 2 نوبت واکسن به فاصله 2 تا 4 هفته تزریق شود و مدت زمان تحریک و پاسخ مطلوب سیستم ایمنی حدود 2 هفته بعد از واکسن خواهد بود، لذا تا 6 هفته بعد از تزریق اولین نوبت واکسن، هنوز ایمنی کافی ایجاد نشده است. بنابراین وقتی مردم به طور کامل واکسینه در نظر گرفته میشوند که 2 هفته از دریافت دوز دوم واکسن آنها گذشته باشد (برای واکسنهای 2 دوزی) . قابل ذکر است برخی واکسنها تک دوزی هستند که در این موارد هم بایستی 2 هفته از تزریق واکسن بگذرد (6،2).
همچنین برای اینکه در جامعهای به ایمنی قابل ملاحظهای در برابر بیماری کووید-19 برسیم تا اپیدمی کنترل شود (ایمنی جمعی)، لازم است که تقریباً دو سوم افراد جامعه مصون شده باشند و با توجه به اینکه این واکسن ایمنی صد درصدی ایجاد نمیکند، باید بیش از دو سوم افراد جامعه یا از طریق واکسن و یا از طریق سابقه ابتلا به این بیماری ایمن شده باشند (7). ازآنجاییکه دستیابی به این درصد از واکسیناسیون هنوز در بسیاری از کشورها از جمله کشور ما محقق نشده است بنابراین احتمال انتقال بیماری کماکان بالاست، مضافاً بر اینکه برخی واکسنها در مقابل انواع جهش یافته ویروس تأثیر کمتری دارند.
ذکر این نکته نیز الزامی است که افرادی که داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند، حتی اگر کاملاً واکسینه شوند باز هم ممکن است به طور کامل محافظت نشوند (6).
- رفتار و فرهنگ پیشگیری در کشور
واکسیناسیون در کشور ما نیز با در نظر گرفتن گروههای در معرض خطر و طبق اولویت بندی وزارت بهداشت با اولویت کادر درمانی و سالمندان آغاز شد و تاکنون (تیر ماه 1400) درصد بالایی از کادر درمان و گروههای در اولویت (سالمندان) در کشور واکسن دریافت کردهاند یا در حال دریافت واکسن میباشند. اگر رفتارهای پیشگیرانه و احتیاطات لازم توسط افراد دریافت کننده واکسن و بهخصوص کادر درمان که الگویی برای مردم در نظر گرفته میشوند کنار گذاشته شود، ممکن است این پیام منفی در اذهان عمومی ایجاد شود که شرایط عادی شده است و رعایت پروتکلهای بهداشتی کم رنگ گردد که با تداوم این رفتارها ممکن است مجدداً شاهد موج جدیدی از این بیماری در کشور باشیم. در این راستا به عموم مردم و بهخصوص کادر بهداشت و درمان به عنوان الگوی مهم توصیه میشود این پیام را جدی گرفته و تا زمانیکه دانشمندان، متخصصان و مسئولین وزارت بهداشت به این نتیجه نرسیدهاند که میتوان محدودیتها را مرحله به مرحله برداشت، رفتار پیشگیرانه خود را حفظ کنند.
- نیاز به گذشت زمان برای کسب اطلاعات و اطمینان بیشتر
به دلیل جدید بودن واکسنهای کرونا هنوز مطالعات محققین اطمینان کافی از نظر عدم نیاز به استفاده از ماسک را ثابت نکرده است و از آنجاییکه اطلاعات کافی نیز در خصوص عدم ابتلای افراد واکسینه شده وجود ندارد، طبق پیشنهاد CDC و سازمان جهانی بهداشت (World Health Organization: WHO) توصیه میشود کماکان پروتکلهای بهداشتی مد نظر قرار گیرند (8،6). همچنین هنوز مدرکی دال بر این موضوع وجود ندارد که افراد دریافت کننده واکسن کووید-19 میتوانند ناقل ویروس بیماریزای کووید-19 باشند یا خیر. بنابراین این احتمال نیز وجود دارد که فرد دریافت کننده واکسن خود بیمار نشود ولی ناقل ویروس باشد که البته پاسخ به این سوال نیاز به مطالعات گسترده و جامع در این زمینه دارد.
در نهایت ذکر این نکته ضروری است که تمامی اقدامات پیشگیرانه و پروتکلهای تعریف شده در جهت کمک به توقف و یا کاهش انتشار و گسترش این بیماری میباشد و با وجود توزیع واکسن در جهان و شروع واکسیناسیون، رعایت تمامی این اقدامات تا زمانیکه شرایط به حالت عادی برگردد کماکان مهم و ضروری میباشد.
نوع مطالعه:
نامه به سردبیر |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/2/30 | انتشار: 1400/8/11